8 интересни географски факта за Канада – тема за Канада – Idi.bg

37
Добави коментар
tao
tao

 

 

Канада е една от най-големите по площ страни в света и географските факти, които са свързани с нея са доста разнообразни. Голяма част от територията на страната представлява обширни отворени пространства, но с ъс Скалистите планини на границата край морето, река Great St. Lawrence, залива Hudson и всички острови, топографията й е изключително разнообразна. Ето и няколко любопитни географски факта за Канада:

Най-дългата река

 

 

Първият от географските факти за тази интересна страна е свързан с най-дългата река на нейна територия. Това е река Mackenzie, която протича през северозападните части на Канада, през тундрата и горските зони. Дължината на реката е 1738 км, но заедно със съставящите я реки Робска, Пийс и Финли, дължината й става 4 241 км, което ѝ отрежда второ място в Северна Америка (след река Мисисипи) и 13-то в света.

Най-високата планина

 

 

Най-високият връх в Канада се намира на територията на Юкон и се нарича Лоуган. Той се издига на 5959 метра надморска височина и също така е вторият по-височина в Северна Америка след Маккинли в Аляска. Върхът е открит през 1890 г. и е кръстен на геолога сър Уилям Едмънт Лоуган. Лоуган се счита за един от най-трудните върхове за изкачване в Северна Америка, като съществуват 13 маршрута за неговото изкачване.

Най-големият водопад

 

 

Кой е най-големият водопад в Канада е спорна тема, тъй като Ниагара се намира на границата между САЩ и Канада, а това поражда въпроса дали трябва да се измерва цялата му големина, или само канадската част. При всички случаи Ниагара е един внушителен и изключително красив водопад. По височина, първото място заема Della Falls (439 м), който се намира в близост до Port Alberni в Британска Колумбия. Достигането до водопада е рисковано начинание, като имате два варианта – с лодка през Great Central Lake, или с хеликоптер.

Най-големият глетчер

 

 

Тъй като големи територии от Канада се намират в Полярния кръг не е изненадващо, че географията на страната има доста общо с леда и снега. Columbia Icefield и Скалистите планини привличат хиляди туристи всяка година, а глетчерът Athabasca е една от основните и най-посещавани забележителности в района. Той заема площ от около 6 кв.км, а дължината му е 6 км. За нещастие глобалното затопляне обрича този леден гигант на изчезване – всяка година ледът намалява с по около 3 метра.

Най-високият вулкан

 

 

Планината Edziza е голям стратовулкан, който се намира в Британска Колумбия. В областта се добива базалт, който бил използван в миналото от канадците за изработване на инструменти и оръжия. Edziza е с височина 2780 метра и е заобиколен от още три високи върха в северна и южна посока. Връх Silverthrone в Британска Колумбия също се „бори“ за титлата „най-висок вулкан в Канада“, но учените все още го изследват, за да установят дали е вулкан или не.

Най-голямото езеро

 

 

Great Bear Lake е най-голямото езеро в Канада със своята площ от 31 153 кв.км. То се намира в северозападната част на страната и е на осмо място по големина в света. Езерата Huron и Superior са по-големи технически погледнато, но са изключени от класацията, тъй като не се намират изцяло на канадска територия.

Най-дългата пещера

 

 

Пещерата Castleguard е варовикова система, в която има виещи се коридори с дължина от около 20 000 километра, като все още има неизследвани коридори. Това е петата най-дълбока пещера в Канада, а входът й е по-скоро зловещ с извиращата от него вода. След като влезете в пещерата наклонът се издига, а ако сте достатъчно упорити и безстрашни можете да вървите почти 5 дена, докато достигнете изхода и то по най-краткия маршрут! В пещерата има и подземни къмпинги за пещерняци и ентусиасти.

Най-големият остров

 

 

Канада е известна с многобройните си острови, а най-големият сред тях се нарича Baffin и площта му е 507 кв.км. Островът е кръстен на английския изследовател Уилям Бафин и всъщност е петият по големина остров в света. Той представлявал важна навигационна точка за норвежките пътешественици във времената преди Христофор Колумб. На Baffin живеят около 11 000 души.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1256 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност