Тройният убиец обиран многократно, мълчал, но накрая избеснял

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Къщата на пенсионирания военен Иван Калмуков, който, преди да се самоубие, застреля трима в столичния квартал „Димитър Миленков“, е била обирана многократно.

Мъжът подозирал именно съседите си от ромската фамилия Борисови, по които откри стрелба, пише в. „24 часа“.

Калмуков купил порутената къщичка на улица „Димитър Миленков“ №36 през февруари 2000 година. Старите собственици – семейство Раковски, решили да продадат дома си, след като главата на фамилията Иван починал. Вдовицата и децата се спазарили с Иван Калмуков, който искал да инвестира парите от получените накуп заплати при пенсионирането си и да изпълни мечтата си да има собствена къща с двор. Платил 9000 лв. за паянтовата постройка с 600 квадрата двор.

Веднага след сделката мъжът се заел здраво за работа и само за няколко години успял да превърне съборетината в кокетна къща с китна градинка. Сеел си ягоди и различни зеленчуци, присаждал овошки, грижел се за два пчелни кошера.

Скоро обаче започнали кражбите. Калмуков и жена му дори не съобщавали в полицията за всички набези, защото в повечето случаи нямало задържани и се обезверили. Подозирали обаче циганите от околните къщи.

Въпреки че пенсионерът гледал да е приятелски настроен към комшиите и дори понякога играел белот с мъжете от съседите си по дувар – ромската фамилия Борисови. Те пък все твърдели, че най-вероятно крадците не са от махалата. Синът на Иван обаче не издържал на психическия тормоз от обирите и се преместил.

Чашата явно преляла в неделя, когато циганите още сутринта запалили пред къщата на убиеца огромна клада и хвърлили в нея две автобусни гуми. Целия ден северозападният вятър издухвал черния дим право в двора на Калмукови.

67-годишният бивш военен помолил комшиите да загасят пламъците, но получил категоричен отказ от 26-годишния Кирил Борисов, защото: „Така се прави на Сирни Заговезни“. Тогава Иван го ударил с хвърлен на земята автомобилен тас, след което се прибрал в двора си, като започнал да вика: „Утре всичките ще ви изпозастрелям!“.

Не е ясно защо иначе усмихнатият и спокоен човек така и не се отърсил от афекта и в понеделник изпълнил заканата си.