ФЕВРУАРИ 2016 ЩЕ Е ПО-ТОПЪЛ ОТ ОБИЧАЙНОТО VREMETO PROGNOZA ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО

1
Добави коментар

Снимка:jivko mihalevvremetoprognoza.blogspot.com

В прогнозата за месец февруари 2016 синоптиците не предвещават големи изненади, които могат да ни изплашат, например – с необичайно силен студ.

70 процента е вероятността средно месечната температура да бъде по-висока от нормалната за месеца.

По планините ще има удобна снежна покривка, която ще  осигури приятни преживявания по пистите.Температурите в планините  ще бъдат  ниски и са възможни измръзвания и заледявания, затова е важно да сте внимателни и да носите със себе си всички необходими принадлежности за оцеляване при отрицателни температури.

В ниските полета на Южна България снежната покривка ще бъде малка.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от минус 1 градус до 1 градус, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса. В планините – между минус 8 градуса и минус 4. Тази година се очаква средната февруарска температура да бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10 градуса и минус 15, при ясно и тихо време и наличие на снежна покривка не е изключено и по-ниски. Най-високите температури ще бъдат между 15 градуса и 20 градуса. Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 70 до 100 mm. Тази година се очаква сумата на валежите през месеца да бъде над нормата. Обичайно за месеца, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.

В началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, ще има и периоди, когато ще е значителна, на места с превалявания, предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват. Повишена вероятност за повече и по-значителни валежи има през втората половина на десетдневието, последвани от краткотрайно понижение на температурите и преминаване на дъжда в сняг. През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания, предимно от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд. През втората половина от десетдневието ще има повече спокойни дни, без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури. В началото на третото десетдневие има вероятност за валежна обстановка, но впоследствие тенденцията е към затопляне и време без валежи.Източник:zdravni.com.