Костадин Чакъров: Днес и Живков не може да оправи България

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Притискат „Ислямска държава“ – губи 30% от териториите си

2015-04-14 11:54:01

„Монд“: В партията на Саркози се засилват проруските настроения

2015-04-14 08:52:49

Лявата идея у нас беше разстреляна  с леви ръчички

Кризата е доказателство, че капитализмът на Андрей Луканов се провали 

100-ина да увиснат на кестените по „Руски“ и България ще се оправи, шегува се последният съветник на Тато и лидер на Съюза на комунистите в България

Интервю на Мая Георгиева 

–  Г-н Чакъров, защо въпреки провала на ГЕРБ, рейтингът на БСП е замръзнал и хората не искат да ги припознаят като спасители?

–  Народът след 23 години вдяна, че това не е лява партия, а е крадец на минало и история, на постиженията, които други бяха постигнали преди тях. Присвоиха цялото това наследство, застанаха отпред, както в стихотворението на Христо Радевски: „Партио, ти си права, когато съгрешиш дори”, тоест и да си наляво, и да си надясно, важното е ние да сме отпред. Така една група излезе преди 23 години начело на БСП и заблуди застаряващото поколение, което не искаше да гласува срещу младостта си. Но днес хората разбират, че няма място за мечти, БСП е една партия, която не защитава интересите им. Зад лидерите лъснаха гербовете на партийната червена аристокрация. И народът разбра, че това са шайка, която иска да е на власт векове, векове. Тази партия няма кауза и морал, а само един лозунг: „Власт и пари”.

–  Кои приватизираха надеждите на милиони хора за демокрация?

–  Това са лица, които имаха дипломатическата школовка от годините на комунизма, знаеха езици, първи се наредиха в разузнавателните, шпионски, корпоративни и дипломатически централи. Те се оказаха хората, които могат да прокарат преди 23 г. настъпващите интереси на Запада. Бързо се ориентираха, разграничаха се от БКП, обявявайки я за Сталинстка, Живковистка, Кагебистка и се заявиха, че само те могат да я променят и реформират. В същото време пък Западът разбра, че лявата идея може да бъде разстреляна най-добре с леви ръчички и това и стана. Децата на всички видни комунисти, които се върнаха от посолства, световни организации имаха връзките и контактите и успяха много бързо да ги приватизират, и да се наредят отпред. Ето и сегашният служебен премиер Райков е такъв типичен пример и затова получава доверието на външни и вътрешни централи. Зараждащото се в началото на прехода СДС беше с много слаба подготовка и големи мечти. Те бяха на принципа: Ние сме антикомунисти, дайте ни пари и ние на никого няма да кажем. Тези сини момчета нямаха школовка, не можаха да изградят носеща конструкция, за да ги приеме Западът, така че и САЩ, и Европа припознаха като свои децата на червената номенклатура, защото имаха оперативните връзки.

–  Реалистични ли са исканията на улицата и протестиращите за смяна на политическата система – сега и незабавно?

–  Трябва да е ясно, че лозунгът „Незабавна смяна на системата” е неверен. Преди 23 години той бе издигнат и от Желю Желев, който смяташе, че като падне чл. 1 от Конституцията и с това завършва политическата реформа. Нищо подобно. Политиката продължава да е концентриран израз на икономиката. Започва се с промяна на базовите производствени, социално и разпределителни отношения. И след това се надграждат институциите, които управляват новото съдържание в тези базисни отношения. А това, което направи Желю не беше реформа, а имитация. Така и сега -недоволните граждани искат смяна на системата. А трябва да се каже точно и ясно – искаме структурни промени в собствеността. Тоест, трябва да изясним националната, общинската, кооперативната и частната собственост, те да получат своята законова регламентация. След това да се надградят институции и да се приемат закони, които да легнат в стабилна икономическа система. Големият ни проблем сега е, че при нас се клати базата, тоест, собствеността. Ние нямаме закрепени собственически отношения, тъй като са криминално получени чрез приватизацията и затова и институциите, и законите ни не струват нищо. Те не отразяват реално базовите отношения. Така, че улицата трябва да разбере – лозунгът за смяна на системата не работи, вече затихва, защото няма кой да му предаде съдържание.

–  Хората искат да видят нови лица в бъдещия парламент, как БСП ще се освободи от червените динозаври?

–  Те самите трябва да вземат решенията за това, но и самият Станишев вече е износена фигура, повече от 10 г. ръководи тази партия. Сега в БСП има хора, които надживяха по власт членовете на Живковото Политбюро, което се смяташе за тоталитарно и ретроградно. На „Позитано” 20 вече има хора които са се окопали и от 23 г. са несменяеми. Всички ги знаят и ненавиждат, няма какво да ги изреждаме по имена.

–  Защо Станишев бяга от властта и декларира още преди изборите, че дори и да спечелят не иска да е премиер, а ще търси експерт?

–  Станишев знае много добре, че България е обран бостан и нищо не може да направи. Ако се върнат в управлението, за по-малко от година умрелите котки на прехода ще се върнат при тях. В този смисъл БСП е добре сега да вземе властта, за да си изсърба попарата. Защото през последните години хората в БСП бяха начело на банковия, аграрния, индустриалния грабеж, съсипването на националната сигурност, за да се краде и приватизира. За съжаление българинът не е научен зад думите на този или онзи месия да открива истинските интереси, които го водят. И така народът, докато открие истинските интереси на „Позитано” през изминалия четвърт век, пропиля ценна енергия. Сега ние не сме пред или около катастрофа, а вече сме вътре, част от нея. Който и да вземе да управлява държавата, сме обречени на поредна катастрофа.

– ГЕРБ са готови също отново да управляват, казват, че са се поучили от грешките?

– Не вярвам да са преоценили управлението си. Грешката на Борисов беше, че като докара у нас на финансова разходка колежанчета от Запада, нещата ще тръгнат. Но не се получи. ГЕРБ пропусна да направи още в първите месеци на своето управление една сериозна инвентаризация на изминалия период, да покажат умрелите котки на прехода. В друг план Борисов преигра с едно показно поведение на диктатор, а в действителност не държеше нито политическите, нито икономическите лостове. Заложи на една речева изява, която го показваше като диктатор. Но диктаторите бързо си отиват. Провалиха се и в битката за престъпността, и  в пресичане на корупцията в политиката. Сега неговите грешки се повтарят и от новото служебно правителство. Пак събраха едни, дето мислят, че като са се разхождали по западните столици, им е ясно какво трябва да се случи у нас. България се нуждае от възраждане на националните сили, на партиите с корени, от духовен подем. Но как да стане, след като живеем в омраза, в разделение и противопоставяне. Така сме разединени и отчуждени, както не сме били нито по турско,  нито по време на византийското робство. Даже и по времето на печенезите не сме били така разделени. Сега Кунева говори за България на гражданите, но ако наистина милее за тях, да обявят, че първият закон, който ще инициират и приемат, ще бъде да забранят и на бедните, и на богатите българи да бъркат в кофите за боклук.

– Бунтовете и протестите са социално насочени, но улицата не припознава и идеите на вашата Комунистическа партия?

– Нашата партия е тотално изолирана. Няма медия, в която можем да се появим, въпреки, че имаме проверена рецепта за кризата. Сега всеки развързва торбата с лъжите и обещава пенсии и заплати, а от къде ще дойдат. Затова първо трябва да си върнем пазарите. Но тук идва въпросът кои пазари – европейските са загубени, тогава да погледнем към евразийските. Но там пък няма да ни пуснат американците. Ако решим да си върнем арабските пазари, тогава пък ще обидим държавата Израел. Просто сме в ситуация на зависимости, в каквато никога не сме били. Как тогава да се възраждаме и да произвеждаме, след като сме загубили пазарите си. Държави, които не произвеждат, са осъдени на смърт. Нямаме и надежден външнополитически съюзник. Съобразяваме се с 4-5 столици. Решенията на България 95% се взимат в чужбина, а тук само се пишат законите, които са рожба на чужди внушения. Затова очаквам до няколко години България да бъде разчленена – банките са изкупени, индустрията също, сега ще продадем и земята си, и бавно ще се превръщаме в едно географско понятие. Няма държави Тракия, Мизия, те са географски понятия – това ни очаква и нас. Но за да сме откровени и народът ни има вина, защото все смята, че като дойдат едни чичковци от чужбина и всичко ще се оправи.

– Но тази измама на народа основно я прокара БСП?

– Да, това е истината, те активно проведоха тази политика за съсипване на държавата. Когато в първите години след Живков направиха програмата Ран-Ът,  се срещнах с Луканов и го попитах какво замислят? А той ми отговори: „Европа и Америка искат от нас да направим капитализъм и ние ще го направим, но ние ще бъдем капиталистите”. Но днес се вижда, че „мечтата” му се провали – нямаме нито капитализъм, нито държава. Не ни искат и като колония.

– Бяхте последният съветник на Тодор Живков, в такава объркана ситуация, той как би реагирал?

– Никак! Няма я Съветската армия, за да проведе реформи.  Трябва ни сериозен деснофлангови партньор и аз затова много често иронично се шегувам, че трябва да дойде валията на Одрин, да стане генерал- губернатор на България. Да върнат турските закони и смъртното наказание. На кестените по “Руски” да увиснат стотина души и България ще си стане тиха и мирна държава.