8 интересни факта за ацтеките – тема за Америка – Idi.bg

57
Добави коментар
tao
tao

 

Ацтеките за една от процъфтяващите древни цивилизации на Централна Америка, за които учените знаят сравнително много, макар че немалко от тяхната култура вероятно е погубена с опустошаването на ацтекските градове от алчните конкистадори. Ацтекската цивилизация е позната на света основно с „изобретяването“ на шоколадовата напитка, чоколатъл, макар че за първи в тази област се смятат маите. От културата на древните ацтеки знаем още за огромните пирамиди, за построената върху езеро столица, която за времето си е била по-голяма от повечето европейски градове, за множеството жертвоприношения. Учените считат, че повечето ацтеки са били грамотни, тъй като тяхната култура е изградена на образованието, семейството и изкуството.

1. Изкуството на ацтекската цивилизация

 

Ацтеките се занимавали активно със спорт и отделяли внимание на изкуството. Формите от ежедневието те претворявали в посудата и изграждали скулптури. Дори воините им носели вещи, които били специално оцветени. Освен това се смята, че ацтеките обичали поезията. Забавлявали се с разнообразие от игри, някои от които изпълнявали роля в ацтекската религия. Учудващо е, че ацтеките така и не открили колелото, поне не като помощно средство в бита. Вероятно са го използвали за направата на играчки, но тъй като не разполагали с впрегатни животни, които да използват, а теренът не бил много подходящ, колелото не се наложило като средство за транспорт в цивилизацията.

 

 

2. Задължително обучение

Ацтеките задължавали децата да ходят на училище, като момичетата и момчетата ходели в отделни училища. Децата от знатен произход били обучавани по история, науки и изкуство, как да управляват държавата, тъй като те трябвало да се обучат за водачи на обществото и на армията. Момчетата от обикновени семейства били подготвяни за войската, а момичетата били обучавани за домашни задължения, как да готвят и да тъкат тъкани.

 

 

3. Упадък заради болест

 

Повечето древни ацтеки не били убити по време на война, а заради болести. Макар някои учени да твърдят, че испанските конквистадори са преборили индианските воини с по-добри оръжия и тактика, по-вероятно е европейските завоеватели да са били подпомогнати значително от болестите. Те донесли със себе си болести като едра шарка, която бързо редуцирала индианското население, за което шарката била непозната дотогава. Смята се, че повече от 20 милиона от местните били избити от чуждоземни болести само за няколко години. Има теории, че тъй като цивилизацията на ацтеките подчинявала множество племена, те били щастливи да помогнат на конквистадорите да унищожат ядрото на империята.

 

 

 

4. Име

 

 

Макар да наричаме древните американци „ацтеки“, те не са се наричали така, а това е наименование, което им е дадено от европейските завоеватели. Те наричали себе си „мехика“, което по-късно дава наименованието на Мексико, което се заражда по тези територии. Модерното название на племената идва от една от първите области, в която живеели индианците в 12 век, Aztlan, която се намира в северната част на Мексико.

 

5. Система за записване

Ацтеките можели да записват разнообразна информация на езика N’ahuatl, а азбуката му била под формата на картинки. Знанието за това как да пишат било много специфично, а така оформената информация била запазвана върху „хартия“ от дървесна кора или кожа от елен, като за багри са били използвани въглен и бои от зеленчукови култури. Ацтеките записвали разнообразна информация за ежедневни държавни дела, дори поезия.

 

 

6. Продажба на деца

За цивилизацията на ацтеките било нещо напълно нормално родител да продаде детето си в робство. Обикновено бедните продавали децата си, за да спечелят пари за семейството. Някои ацтеки продавали за роби себе си, а ако работели здраво, можели да се откупят. Много от тях оставали роби за цял живот, а други се откупвали след няколко години. За ацтеките обаче робството не било това, което ние знаем, тъй като робите можели да се женят, да имат деца и да имат земя.

 

7. Полигамия на населението

 

На мъжете било разрешавано да имат повече жени, но първата жена винаги се смятала за главна, тъй като само с нея сватбата била официална. Другите жени били вписвани в документите, но били с по-малко права от първата. От мъжа се очаквало да се грижи еднакво за жените си, тъй като ацтеките ценели ролята на жените в социума. Повечето жени показвали заможност и осигурявали по-висок статус. Разводът се разрешавал понякога, но не изневярата и на мъже, и на жени.

 

 

8. Робство, но не точно

 

Ацтеките имали уникална система на робство. Децата на робите не се смятали автоматично за собственост, а самите роби можели да имат собственост и дори да притежават собствени роби. Имало няколко начина за роба да се освободи, а ако избяга, само този, който е платил или негови роднини, можели да го гонят. Обикновено робите можели да се откупят, така че робството за ацтеките било повече като строг режим на слугуване, отколкото робство.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1604 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност