Съвети за готвене на пара

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Всички продукти могат да се обработят в съд за готвене на пара – месо, риба, морски дарове, яйца, зеленчуци и зърнени култури. На пара се приготвят вкусни ястия и десерти.

За много продукти приготвянето на пара е най-добрият начин за запазване на хранителните им свойства. Когато се приготвят на пара, в тях остават повече витамини и микроелементи, които имат по-богат вкус, отколкото ако са приготвени по друг начин.

В уреда на пара е невъзможно продуктите да изгорят или да получат неприятна черна коричка. Някои от продуктите не са подходящи за готвене на пара, тъй като се превръщат в каша.

Такива са например макаронените изделия от меки сортове пшеница. Но някои уреди за готвене на пара имат специална купа, в която допълнително се налива вода. Грахът и зрелият фасул също трудно се приготвят на пара, тъй като процесът отнема прекалено много време.

При приготвяне на пара продуктите се обработват с влажна топлина, за разлика от сухата топлина във фурната. Така се запазват цвета на продукта и витамините в него.

След обработката с пара продуктите не губят естествената си формя и цвят, вкусът е запазен, а храната изглежда много апетитно. Готвенето на пара е подходящо за хората, които ценят здравословното хранене.

При някои заболявания – например гастрит, язва и други стомашни болести – готвенето на пара е много полезно. Готвенето на пара се отразява добре и на хората със сърдечно-съдови заболявания, на които се препоръчва да не консумират мазна храна. Уредите за готвене на пара са помощници и на младите майки, тъй като храната, приготвена по този начин, е много важна за малките деца.

Уредът за готвене на пара има съд за вода, която се нагрява до състояние на кипване с помощта на нагревател. Над съда за вода се фиксират кошнички за продукти. Така могат да се приготвят едновременно няколко ястия.

Водата в уреда за готвене на пара преминава през пълния цикъл от кипване и изпаряване до кондензация, след което се събира в специална тавичка. Там попада и сокът, който изтича от продуктите по време на приготвянето им.

Който веднъж е използвал уред за готвене на пара, ще го ползва постоянно, тъй като храната, приготвена в него, става много вкусна. Кошничките в уреда за готвене на пара се разполагат една над друга. Най-горната кошничка е с капак.

Съвременните уреди за готвене на пара могат да се използват и за затопляне на храната, както и за стерилизиране на бебешки шишенца за мляко.

Ако случайно забравите, че готвите, докато гледате сериал по телевизията, при изпаряване на цялата вода уредът за готвене на пара ще се изключи автоматично. Няма за какво да се притеснявате, за разлика от готвенето на котлон и фурна.

Има уреди за готвене на пара с отложен старт – храната ще започне да се готви, докато още сте на работа, а като се върнете, направо ще сервирате на масата вкусните ястия.

Продуктите, които изискват по-дълга кулинарна обработка, се слагат в най-долната кошничка, а тези, които се приготвят бързо – в горните.

Ако уредът за готвене на пара има три кошнички, се препоръчва третата да се използва предимно за размразяване на храна, тъй като при гответе в двете долни кошнички няма да има достатъчно топлина и за най-горната.

Уредът за готвене на пара е много удобен, тъй като се измива лесно. Няма мазнини, които да се превръщат в лепкави кори и да затрудняват домакините.

Когато избирате уред за готвене на пара, ако имате възможност, изберете такъв с висока мощност, отложен старт и електронно управление. Добре е ако уредът има външен индикатор за нивото на водата.