Етикет в залата по йога

1
Добави коментар

През последните години йога и произлизащите от нея физически практики печелят все по-голяма популярност и все повече привърженици. Увлечени от модата, много хора посещават първия си йога клас без да знаят какво точно предстои да им се случи там, или пък с конкретни очаквания, често разминаващи се с реалността.

За да си спестите неприятни изненади и усещания или евентуално разочарование от първата си среща с йога, отделете известно време да прочетете няколко съвета, за да можете да се насладите на преживяването и да извлечете максимална полза от заниманието.

14 правила за по-малко недоразумения

Изберете вида занимание, което би ви допаднало. В студията, предлагащи класове по йога или стречинг има разнообразни занимания, различаващи се по ниво на напредналост и интензивност. Осведомете се за различните практики и изберете подходящата за вас.

Изберете си йога център и съберете максимален обем информация за него – поинтересувайте се какви видове занимания се предлагат и какви стилове на йога се преподават, информирайте се също какво представляват конкретните физически практики и дали са подходящи за вас. Под понятието йога се крият изключително много и различни в своята същност практики, които могат да бъдат от изключително интензивно натоварващи физически до такива, по време на които практически няма никакво движение.

Осведомете се за инструктора, който води избраната от вас практика – в практикуването на каквото и да било физическо занимание е от изключителна важност да имате доверие на човека, който ви напътства в новото начинание. Разберете какъв стил преподава, доколко задълбочени са знанията му в областта на йога практиката, анатомия и физиология.

Съобразно с вида на избраната от вас практика, информирайте се дали трябва да носите със себе си определени вещи или оборудване. Повечето студия предоставят на посетителите си постелки, но ако разполагате със собствена такава, можете да я вземете. Личната хавлиена кърпа също е добра идея.

При определени занимания (хот или Бикрам йога) пиенето на вода по време на практиката е препоръчително, но при повечето йога практики е добре да се избягва. Вместо това е добре да пиете по малко вода преди и след практиката.

Явете се в студиото поне 10 минути преди обявения час на заниманието, за да си осигурите достатъчно време да се преоблечете и да заемете вашето място. Ако все пак закъснеете, бъдете максимално тихи при влизането си, заемете място, така че да не смущавате тези, които са били там навреме. Също така не напускайте заниманието по-рано, предвидете си достатъчно време, за да можете да усетите максимален ефект от практиката.

Не е препоръчително да консумирате тежка храна през последните 3-4 часа, а най-добре да не се консумира никаква храна час преди заниманието. Това би затруднило вашата практика и може да предизвика дискомфорт или повръщане при усуквания, дълбоки наклони напред или обърнати пози. Не забравяйте, че храносмилането е енергоемък процес и би ви направило летаргични по време на каквато и да е физическа активност.

Споделете с инструктора, в случай че имате здравословни проблеми или специфични състояния, които биха имали ефект върху практиката ви, но все пак не забравяйте, че колкото и задълбочени да са познанията му в областта на йога, спорт или анатомия, той не е медицинско лице и не може да ви консултира относно състоянието ви, а само да ви посъветва как безопасно да изпълнявате упражненията или евентуално да ги модифицирате. Ако сте с диагностицирано заболяване, преди да посетите час по йога най-добре се посъветвайте с лекуващия лекар или с доверен специалист-терапевт, имащ нужната компетентност в спецификата на съответната физическа практика.

Отделете времето, което планирате да прекарате в залата да бъде само и единствено за вас, като оставите всички средства за комуникации в шкафчето с изключен звук. Това освен че гарантира вашата спокойна практика, показва уважение към останалите в залата.

Не се отчайвайте, ако не успявате да повторите всичко показано и не се сравнявайте с останалите участници. Освен че е възможно те да имат доста повече практика зад гърба си от вас, е възможно индивидуалните им анатомични особености да им позволяват движения, които за вас в този момент са непосилни. Вместо това се съсредоточете върху вас самите и следвайте стриктно дадените ви инструкции. Това, което инструкторът показва като завършена поза е плод на дълги години целенасочена практика, така че оставете егото си извън залата и наблегнете върху правилното изпълнение на по-опростените варианти на упражненията.

Съобразявайте се с нивото на часа, на който присъствате и изпълнявайте това, което показва инструкторът. Ако сте в час за напреднали и някоя от позите ви е трудна, попитайте за по-лесна нейна модификация, в случай че такава не е показана. Ако обаче сте в час за начинаещи, се придържайте към инструкциите и не прибягвайте към по-сложните варианти на упражненията, тъй като това би объркало тези, които посещават за пръв път заниманието. Въздържайте се и от собствени импровизации по време на практиката, тъй като това показва неуважение към труда, който инструкторът влага в нея. Ако имате огромното желание да изпълните поза, която не е показана, по-добре е да го направите след края на редовното занимание. Ако имате въпроси относно упражненията, също изчакайте края на заниманието, за да ги зададете. Това е най-практичното време да се затвърди формата и начина за изпълнение на определена поза или упражнение, която да бъде показана и обсъдена извън протокола на провежданото занятие.

Обърнете внимание, че повечето йога и стречинг занимания се изпълняват без обувки. За пълен комфорт и по-добро сцепление с постелката е най-добре да събуете и чорапите.

В случай че използвате постелка, предоставена ви от организаторите на заниманието, не забравяйте след края на заниманието да я сгънете внимателно и да я поставите на мястото, от което сте я взели.

Не на последно място по важност – не забравяйте, че стречинг заниманията и йога практиките се използват освен като физическа практика за здрави хора, също така и за рехабилитация на редица състояния и заболявания. Изпълнени неправилно обаче, същите тези пози, които биха облекчили дадена болест, могат да я предизвикат. Винаги следвайте указанията на квалифицирано лице и избягвайте да експериментирате в домашни условия с пози и упражнения, в чиято техника не сте убедени, че владеете. 

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата „Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.