КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика

16
Добави коментар
realdark
realdark

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 26 Октомври 2014

Посещения: 323

Това изображение на ултравиолетовия спектрограф UVIS показва водорода, обкръжаващ кометата Сайдинг Спринг. Photo credit : LASP/Colorado/NASA
26 октомври 2014 г. 10:39 ч.
Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Мейвън“ пристигна в орбита около Марс в края на месец септември. Тя вече направи едно от най-важните наблюдения за мисията си – на кометата Сайдинг Спринг, която идва от далечния облак на Оорт и преди броени дни прелетя край Марс.
Това е ултравиолетово изображение на водорода, който обкръжава Сайдинг Спринг. Спектрографът UVIS е заснел кометата от разстояние 8.5 милиона километра.

Изображението е направено на 17 октомври, два дни преди голямото сближение.
То показва слънчева светлина, която е отразена от атомен водород. Самата снимка представлява просто репрезентация, т.е. синият цвят е за удобство, не отговаря на реалността. Кометите са обкръжени от атомен водород, понеже водата се изпарява от тяхното ядро, а слънчевата ултравиолетова светлина разкъсва водата на водород и кислород. Водородните атоми разсейват ултравиолетовата светлина и именно тази светлина е заснета от UVIS. Човешкото око не може да възприеме ултравиолетовата светлина, но пък чувствителният спектрограф на „Мейвън“ може.
Наблюденията показват, че водородният облак се разпростира до 150 000 километра от ядрото. И така, най-вероятно газът от кометата се е сблъскал с Марс, вероятно при скорост 56 километра в секунда! Възможно е това да е довело до промени в самата атмосфера на планетата.
Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/
 

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by