Полицаи пострадаха при масов бой между роми

42
Добави коментар
malinita
malinita

Ихтиман стана арена на поредния масов бой между роми. Пресцентърът на МВР съобщи, че днес към 8 ч. при дежурните на Областната дирекция в София е бил подаден сигнал за сериозен проблем в ромската махала в града.

Веднага бил сформиран екип и на мястото били изпратени полицаи от града, подкрепени от колегите им от близките районни управления в Костенец и Самоков, от столичната областна дирекция и жандармеристи.

В Ихтиман органите на реда заварили масов бой на хора от два рода, напрежението се повишавало и само благодарение на бързата и професионална намеса на униформените скандалът бил потушен и не са допуснати фатални последствия, се азва в съобщението на пресцентъра.

От инцидента трима полицаи са с леки контузии по краката, изпочупени са стъклата на четири полицейски автомобила. Десетима от инициаторите и участници в скандала са задържани. Продължава работата по установяването и на останалите подстрекатели на масовия побой, по случая е образувано досъдебно производство.

Два пъти годишно в ромския квартал на Ихтиман стават сбивания, каза пред Агенция “Фокус” зам.-кметът на общината Стефан Патъров. По думите му след поредното сбиване обстановката в града е спокойна. Инцидентите възникват на битова основа между два ромски рода, посочи зам.-кметът.

В квартала живеят около 5 хил. души, а цялото население на града е 13 800 души. Според зам.-кмета полицейското присъствие в момента е засилено, но по принцип градът има нужда от още служители на реда.

Според лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев в сблъсъка са участвали две лихварски фамилии, а причина е „алчността на едната“.

Последният голям бой между трайно враждуващите роми в Ихтиман беше през август 2008 г., когато един човек беше убит, а друг – тежко ранен. Тогава имаше и запалени къщи в ромската махала.