Лесни и вкусни ястия с гъби кладница

3
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Гъба кладница е ядлива, лесна за отглеждане и култивиране. Поради тези причини е и изключително популярна в кулинарията. Тя разгражда скоро-умъртвена дървесина и плода дава едри, езиковидни тела. Широко разпространена е както у нас, така и по целия свят. Обитава широколистните гори.

Една от най-бързата и лесна рецепта с гъби кладница, е тази за:

Панирани гъби кладница

Гъбите се измиват. Прави се смес от царевично брашно, бакпулвер, пшенично брашно и брашно от тапиока, овкусено със сол и пипер на вкус. В брашнената смес се поставят кубчета лед и се разбърква с малко студена вода. Целта е да се получи смес на бучки. Олиото се загрява. Всяка гъба се овалва добре в панировката и се пържи в дълбока мазнина. Ще познаете, че гъбите са готови, когато добият златисто-кафяви.

Друга рецепта, изключително лесна и вкусна, е за:

Гъби кладница в бял винен сос

За нея са ви необходими:

10 бр. гъби кладница, 1 чаша брашно, чесън на прах, сол и пипер, ¼ чаша лимонов сок, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, босилек, магданоз, 3 с.л. чесън, 1 с.л. масло, 2 с.л. зехтин, 1 чаша бяло вино

Начин на приготвяне: Брашното се смесва с чесъна на прах, солта и пипера. Гъбите се измиват и една по една се потапят в сместа. След това се изпържват в мазнина.

Когато са готови се вадят и в същия тиган се задушава чесъна в зехтин и масло, докато омекне. За да избегнете загаряне, сипете виното в него. Оставете да къкри 2-3 мин., докато алкохола се изпари. Когато това стане, махнете от огъня и добавете лимонов сок и сварената паста. Оставете да попие соса. Прибавете нарязаните на ситно билки, лимоновата кора и нарязаните пържени гъби.

За любителите на лютото, можем да предложим:

Пикантно ястие с гъби кладница

Необходими са ви:

250 гр. гъби, аспержи, 2 яйца, пиперки, холандско сирене

Начин на приготвяне: Измивате и нарязвате гъбите. Задушавате ги в собствен сос, след което прибавяте аспержите и разбитите яйца, смесени с нарязаните на ситно пиперки. Получената смес се изсипва в огнеупорен съд и се покрива със сиренето. Ястието се пече в слаба фурна, за около 15 мин. Сервира се горещо.