Вселената не е това, което дълго ни представяше космологията

6
Добави коментар
mayavp
mayavp

Вселената не е това, което дълго ни представяше космологията

Благой Благоев

петък, 22 Март 2013 6:20ч

Частта на обикновената и (особено) на тъмната материя по данни на „Планк“ са коригирани нагоре, докато ролята на тъмната енергия е леко намалена.

Джордж Ефстатиу от университета в Кеймбридж (Великобритания) от името на група учени, работещи с космическия телескоп „Планк“, обяви резултатите от общото „картографиране на Вселената“, което бе и основната цел на телескопа.

„Планк“ бе изпратен в пространството през май 2009 г., за да сканира цялото небе в търсене на точни данни за интензивността и характеристиките на реликтовото излъчване. (Още cosmic microwave background, CMB, а също CMBR, CBR и MBR, което запълва видимата Вселена почти еднородно.)

Авторите на работата отбелязват, че данните предоставят по-точна стойност на константата на Хъбъл – скоростта на разширение на Вселената в даден момент от нейната история. Сега тя се оценява на 67,15 km/s на мегапарсек. С други думи два обекта, разделени на около 3,26 милиона светлинни години, се разделечават поради разширяване на Вселената със скорост 67,15 km /s.

Да напомним, че именно константата на Хъбъл в сегашния космологичен модел ни позволява да изчислим възрастта на Вселената, а обратната й стойност показва характерното време на разширяване на Вселената в момента. След уточняване на сегашния темп на разширение възрастта на Вселената се е променила малко, макар и не революционно – сега тя се изчислява на 13,81 милиарда години.

Едновременно са уточнени пропорциите на обикновената (барионната) и тъмната материя във Вселената: първата съдържа 4,9% от масата, а тъмната – 26,8%, малко повече, отколкото се смяташе. Останалото е тъмна енергия, отговорна за ускореното разширяване на Вселената.

Но възрастта на Вселената, тъмната материя и т.н. са дребни неща – според новите снимки на реликтовото излъчване неговата температура в различните „полукълба“ на Вселената, е различна! Това е в рязък контраст с тезата за изотропност на Вселената, което означава еднаквост на нейните физически свойства във всички посоки. И това е в основата на съвременната космология.

 

Това и други признаци на „нееднаквост“ на Вселената в зависимост от избраното направление, разбира се, вече бяха открити – по-специално при мисията WMAP.

Но тогава, както често се случва с данни, отделящи се от общата посока, всички обвинения са приписани на флуктуация и се учените се престорили, че всичко е както трябва. Това нямало да мине, ако данните са били достатъчно точни, но WMAP е разполагала с това, с което е разполагал.

Сега всичко е различно. Регистрираното от „Планк“ за тези аномалии премахва всякакво съмнение за тяхната автентичност. Вече не може да се каже, че това е грешка при измерването. Те са реални и ние трябва да трябва да намерим правдоподобно обяснение, смята Паоло Натоли от Университета на Ферара (Италия).

Четете още: