Тайните на Лили Иванова

7
Добави коментар
karmakoma
karmakoma

От следващия вторник на вестникарския пазар ще се продава книгата „Тайните на Лили Иванова“. В нея съставителят Мартин Петров е събрал всевъзможни информации, появявали се през годините в печата и на екрана. За примата разказват различни хора, работили и живеели с нея в продължение на години. Ще разберете много неща за мъжете на естрадната легенда и бурните им скандали с певицата. Ще получите отговор на доста въпроси за възрастта, режима, маниите, пластичните операции, банковите сметки и други тайни на Лили. В. “ШОУ” публикува откъси от книгата.

…………………….
ЗДРАВКО РАДОЕВ И ПЪРВИТЕ УСПЕХИ

Музикантът Здравко Радоев е първото гадже на Лили между първия и втория й брак. Той е и първият съпруг на Богдана Карадочева.

През 1962 г. Здравко Радоев току-що се е завърнал от концертно турне с Леа Иванова. Предстои му след три месеца да замине пак с нея за Германия. През това време от концертна дирекция му предлагат да изкара едно турне из България със състав “Южни ритми”, доста популярен в страната. Предложили му и две певици – Грета Ганчева и Лили Иванова. Лили дошла на репетицията свитичка, но бойна. Не носела ноти. Радоев се учудил, а тя му казала, че пее по слух, а съставът да я следи.

“Знаех от Лидия Станчева, че преди това е била на десетдневно турне с Емил Димитров. Обаждам се на Васко Андреев, бяхме приятели, казвам му, абе тая тук е певица. Той вика, мани я тая селянка, бе, тя не може да пее. Ами ние я карахме да продава билети, въобще не я пускахме на сцената, пени се Васко. Тя наистина нямаше чувство за метрика, не можеше точно да влиза където трябва във фразата. Копираше песните от магнетофон, свирила е на акордеон, но с един пръст. И се амбицирах”, разказва Радоев.

“Постепенно се сближихме, трудно може да каже човек дали в гласа й или в нея съм се влюбил като в личност… Любовта дойде по-късно, но не съм я виждал тази любов като брак, като семейство….

Тя не е за семейство, тя е за сцената! Като чух гласа и тембъра й – брилянтната чистота, човек се ражда с това качество! Това не се учи!

Ако иска семейство, тя трябва да зареже кариерата си!”, коментира Радоев.
По негови собствени признания я атакувал сексуално, защото му казали, че е “голямо курве”. Тя обаче не се дала. Същото разказва в едно интервю и Лили: “Здравко Радоев – висок красавец, със зелени очи! Но още преди да станем гаджета с него, той опита скоростната процедура с мене. Негов приятел му казал с присъща българска безцеремонност: “Да знаеш какво курве е тази Лили!” И Здравко бърза да ме “сваля”… На едно турне в провинцията той решава, че може ей така, без увертюри. Отрязах го: “Хайде, изчезвай моето момче!” Момчето излезе тарикат. Смени тактиката. Започна с обходни маневри: комплименти, бележчици и грижи за творческото ми израстване. Накрая постигна целта си…”

„Това е моето първо гадже, той ме сваляше, но аз бях хитра, карах го да ме учи да пея!“ – каза пък Лили Иванова преди няколко години на промоцията албума си „Без правила“ в ресторант „Рио“. После го разцелува демонстративно пред публиката и камерите.

…………………………………
Ето какво разказват през 2007 г. Ирина Чмихова и съпругът й Любомир Енев за отношенията между Лили и Здравко.

Ирина Чмихова: Аз я взех на турне със себе си. Тя тогава със Здравко Радоев имаше любов. А той я биеше. И я караше да пее като Рита Павоне. Даже й викаха Лили Павоне по едно време. По цял ден стоеше това момиче в хотела и тата-тата, учеше песните на Рита Павоне. И като дойде той, като надзирател – ако не му хареса, шляп! – два шамара. Викахме си: “Горкото момиче!..”
Любомир Енев: Аз я спасих нея в хотела в Румъния. Седим един ден ние в ресторанта и идва отгоре камериерката, тича: ”Елате моля ви се, че пребиха ваш`та певица!” Тичаме ние, той я ударил, и крещи, че “не можела да пее”…

Чмихова: Как не може да пее, викам – ти ли ще кажеш, че не може да пее! Публиката я носи на ръце, и ти ще кажеш, че не може да пее! Я остави на мира момичето – пее си, и то много добре! И действително много я харесваха в Румъния.

Л.Енев: И оттогава не посмя вече да я пипне. Викам му: “Пипнеш ли я, ще те смачкам!” Той имаше респект, така – знаеше, че съм военен. А преди това и по лицето я удряше – белези й оставяше. Лили много е преживяла – може би заради това стана така по-затворена, по-себична. Но Ирка винаги я е харесвала.

Здравко Радоев обаче отрича: Тоя ненормалник да го съдя ли сега, не знам. И искат да кажат, че са били на въпросния гастрол в хотел “Амбасадор”? Ами че те никога не са били там. Това е такава идиотщина, че думи нямам. Парадоксалното е, че Лили наистина стана известна с песните на Рита Павоне, но качествата й са точно противоположни на стила на италианката. Тя изобщо не може да пее Рита Павоне. Вярно, слуша магнетофона и копира не само Павоне. Това Тони Далара, Доменико Модуньо, Далида, Ела Фидцжералд, Кони Франсиз… Последната, между другото, може да й лъска обувките на Лили, ако я чуеше как й изпълнява песните. От целия този миш-маш изградихме собствения й стил. Но да я бия заради Рита Павоне, след както съм се мъчил да я накарам да я забрави!? Това е пълна идиотщина!”

………………………
ИВАН ПЕЕВ: ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД!

Това е мъжът, когото Лили Иванова определя като първият истински и единственият важен мъж в живота си. Ето какво казва тя за него в различни интервюта.

“Това за мен е единственият важен брак. Единственият мъж, който е значел нещо за мен.”
“Иван Пеев беше първият истински…”
“Той беше красив, с хубави кафяви очи и изящни ръце… Нежен любовник.”

“Иван Пеев беше фин човек, но сексът не заемаше изключително място в предпочитанията му. Поне пред мен се е представял за такъв. Знам от негови приятели, че преди мен е имал увлечение по известна певица и може би поради това аз не заемах привилегировано място в живота му. Аз го обичах и той съзнаваше това, но отговаряше с нарастваща студенина към мене. В последните години от брака ни стигнахме до пълно отчуждение…”

С него се запознават в Белград. Любовта пламва от пръв поглед в ресторанта, където Пеев работи с оркестъра си. Още първата нощ тя отива в квартирата му. Историята се повтаря цяла седмица – до края на записите в телевизията.

Без да знае за развихрилата се любовна история в София, Здравко Радоев кани Пеев на турне. Двамата са приятели, често играят бридж.

Ето какво разказва Радоев: “ Като стана голяма звезда, тя се ожени за моя приятел – Иван Пеев. Аз я запознах, естествено. Ние играехме бридж по цели нощи. Той й предложи брак и тя се съгласи. Аз не й предложих, защото професията и кариерата не трябва да се бъркат със семейството. Аз съм против това нещо.”

И така любовният триъгълник заминава заедно на турне. Здравко забелязва засиления интерес на любимата си към приятеля му Ванко, както го наричат всички. На всичкото отгоре тя спи сама и не го допуска до себе си. Иван Пеев пък се налива с водка в стаята си. Налага се Лили да го спасява, като мята бутилките през прозореца.

Историята завършва като на кино – мелодраматично, дори малко комично, както си спомня самата ябълка на раздора между двамата приятели. Връщат се в София и отиват тримата в ресторант “България” да разрешат въпроса кого да предпочете тя. “Разбира се, това не се разискваше с думи, но погледите, интонациите, репликите на двамата мъже бяха повече от красноречиви. Аз останах с Иван Пеев, тъй като отдавна го бях решила”, разказва Лили. Според други източници пък Иван Пеев поставил на масата въпроса ребром.

По-късно, докато са на турне в Разград, той й предлага брак. Още тогава според нея тя го предупреждава, че не може да има деца. По-късно, когато бракът им е пред разпад, той я нападал с думите “мъртва утроба”, шушукат из бранша. Тя пък му поставила условието да спре да пие, той обещал.

Женят се в София, кумове им стават Лидия Станчева от Концертна дирекция и съпругът й – полковник от Държавна сигурност, по-късно зам.-шеф на Второ главно управление, после посланик в Уругвай и отговарящ за разведката ни в Южна Америка.

„Сватбата на Лили с Ванко Пеев беше „великата импровизация“ – от днес за утре, разказва кумата. Бракосъчетанието се състоя в тогавашния Ленински районен съвет. Събраха се всички служители. Моя милост и мъжът ми се явихме с традиционните букети, бонбони и уиски. За всеобщо изумление вместо в бяла булчинска рокля Лили се яви в кожен костюм. След подписването нямаше никаква почерпка. Лили не извади даже един бонбон, да не говорим за ресторанти и прочее салтанати“, диви се на звездата нейната „ракета-носител“ към висините на родната естрада.

Младоженците се нанасят в една стая в апартамента на родителите му. Марин Бончев разказва: “Тя направо се роди в апартамента на Иван Пеев зад баня “Мадара”. Бяха го обзавели целия в бяло. Отношението на Лили към Иван беше просто ужасно. Обвиняваше го, че се занасял с леките жени и на него му беше много болно. Казваше й тихичко да не го резили така пред цялата гилдия, но тя вече си беше наумила, че е номер едно и го командореше както си иска. Обяснимо е, че Ванко, който беше свито и много възпитано момче, не издържа. Утешаваше се с чашката и още докато беше женен за Лила, се залюби с певицата Светла Стоева.”

…………………………………..
„Бракът ми с Лили продължи от 1965-а до 1972 г. Разделихме се цивилизовано, без скандали, нормално…“, твърди пенсионираният композитор през 2004 г. Клюката, разбира се, тиражира точно обратното.

Всички в естрадната гилдия са единодушни, че той е изваял Лили като певица от световна величина, шлайфал е гласа, маниерите и сценичното й поведение. Тя става звезда, но съпругът й според нея посреща този факт с безразличие. Дори й се струва, че се опитва да я провали. Често между двамата се стигало до свади, дори до физическа разправа.

……………………………………
ОБКРЪЖЕНИЕТО
Ето какво разказва Нина Мицканова, която е била беквокалистка на примата от 1969-а до 1972г.:
За две години и половина работа при нея обиколих половината свят. Ходихме в Испания, Япония, Бразилия и Куба.

Покрай нея вадех по 6-7 стотака на месец!
Такива пари тогава не получаваха и посланиците…

Преди концерта в Токио ни настаниха в един четиризвезден хотел. В баните имаше всички екстри – сапуни, принадлежности за бръснене, кремове, шампоани, балсами… Час преди концерта Лили влязла в своята баня да се освежи. Мернала на тоалетката някакво лъскаво кремче и си намацала лицето на аванта. Само след пет минути кожата й се спекла.

Лили дотърча при нас притеснена, по хавлия. Лицето й така се беше стегнало, че не можеше да си отвори устата. Пробвахме да я почистим с вода и спирт, но без резултат. Оказа се, че въпросното мазило е брилянтин. От тоя гаф обаче Лили Иванова не си взе бележка. И го повтори още на следващата седмица. Пак в хотелската си баня докопа някакъв шампоан, изкъпа се и цялата се обрина. После стана ясно, че е ползвала шампоан за кучета…

Лили не можеше да има деца. Никога не е споделяла причината. Но се знае, че като съвсем млада е претърпяла операция. Има едно извънматочно зачеване от първия си приятел – пианиста Здравко Радоев. С неговата група тя направи турне в Румъния и всъщност то я направи звезда. Предполагам, че тогава е станало това извънматочно забременяване. Наложило се е лекарите да извадят цялата матка.

Много е привързана към племенницата си и предполагам, че на нея ще завещае цялото си имане. Отсега е заделила средства и за Самоковския метох.
Лили не е с толкова лют нрав, колкото я изкарват. Тя много се раздаваше на мъжете, които обичаше. А те я изоставяха, защото не можеше да им роди деца. Тази е причината да се раздели и с Янчо Таков, и с Асен Гаргов.

Само веднъж тя е слагала край. Разведе се с Ванко Пеев през 1972 г.
Разводът дойде заради връзката й с Янчо Таков.
Две години ходеха тайно от Ванко. Случвало се е двамата да се разминат за секунди. Тръгва си Янчо от гримьорната и след минута влиза Пеев.

Ние, колегите, си траехме, защото личният живот на Лили не ни влизаше в работата. Но накрая все пак на Ванко му светна каква е работата. След развода Лили се ожени за Янчо, но бракът им трая само две години.

…………………………………
СВАТБА №3

Според едни източници да се оженят ги притиска мама Вълка Горанова – смятала за неморално да живеят без подпис. Янчо Таков пък казва в телевизионно предаване: “Лили Иванова се омъжи за мен, не съм се женил аз за нея. ”

“Как стана това? Тя дойде и ти предложи брак?” – пита го водещата.
А Янчо отговаря енигматично: “Не, не дойде. Един мъж първо посяга на една жена, след това живеят известно време, след това жената вижда, че мъжът ще си тръгне, или мъжът вижда, че жената ще си тръгне, и тогава правят глупост. След това някой си отива.”

Мартин ПЕТРОВ