Как се празнува Гергьовден

7
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Празници и тържества
     Добавил: Таня ВълчеваКак се празнува ГергьовденСлед дългата поредица от подвижни празници започващи с Месопустната неделя, Гергьовден е празник с постоянна дата в народния и астрономически календар.
На 6 май (двадесет и трети април в миналото), църквата празнува денят на свети Георги.
Смята се, че светецът е покровител на земеделието и скотовъдството. В началото на XX век е обявен за Ден на българската войска и храбростта.
На 6 май 1877г. пратениците от град Самара – кметът Е. Т. Кожевников и членът на градския съвет П.В.Алабин – поднасят на българското опълчение скъпоценен дар – Самарското знаме.
Нашият народ е украсил с много песни, предания и легенди живота на светеца. В тоя ден всеки дом прави жертвоприношение – агне в чест на свети Георги. Агнето винаги се избира мъжко, обикновено то е първото, родено през новата година. Рано на празника моми, невести и ергени отиват в полето, берат цветя и вият венци: за жертвеното агне, за овцата, която първа ще излезе да я издоят, за ведрото, в което се дои млякото и за шапката на овчарите. Огромен венец във вид на арка се поставя на вратата на кошарата, за да минат под него овците за доене.
Преди да заколят гергьовското агне, четат му молитва. Със запалени свещи на рогата, а на шията с окачен венец. Заколването става на определено място срещу стената на къщата, за да бъде напръскана тя с кръв – по нея се гадае дали ще бъде здрава и плодородна годината. Тази кръв, след като се направи кръстен знак на вратите е на челото на децата, се заравя или излива в реката.
Агнето се приготвя и пече както великденското. Обикновено на Гергьовден цялото село се е събрало на едно място и е носело печено агне, обредна погача, прясно сирене, овче кисело мляко, ракия и вино. След богатата трапеза се развихрят буйни хора, където стари и млади показват своето изкуство. Люлеят се за здраве и стари, и млади.
За свети Георги се разказва следната легенда:
• Една деветглава ламя запирала водите и не разрешавала да има нито животински, нито растителен свят. За да пусне водата, тя искала човешка жертва. В двубой с нея свети Георги я победил. Заради тази победа над чудовището и за издържаните тежки мъчения, за да се откаже от вярата си, народът го нарекъл Победоносец. Той е бил обезглавен и погребан близо до град Бейрут, при планината Ливан.
В българската иконография свети великомъченик Георги Победоносец се изобразява като млад, силен мъж, възседнал бял кон и дълго копие в дясната ръка, забито в устата на страшен змей.
 Видяна: 11671 |  
 Коментари:53

boditeelii      December 20, 2014, 11:45 ammnogo si e xivav prajnika
Fahredin turski se kazvam      May 13, 2014, 8:05 ammnogo qk praznik ira      April 13, 2014, 5:52 pmmert ti si nai tupiqt na sveta
i su6to mnogo mi haresva informaciqta
fgybu      April 13, 2014, 5:51 pmmjnm мерт      April 12, 2014, 4:22 pmвашият празник е много тъп гамзе      April 7, 2014, 5:25 pmмного хубава информация за гергьовден berna      March 12, 2014, 10:08 pmmnogo hubavo se razbira koyto znae da cete Мария      March 2, 2014, 5:06 pmNişto ne razbrah ot tova tıpo neşto no pak hunava informazya
Мария      March 2, 2014, 5:03 pmNişto ne razbrah ot tova tıpo neşto no pak hunava informazya
gosko      February 25, 2014, 8:56 pme az sam gosko taka 4e nemi trabva tova ama e mn hubavo
😀