Бойна стратегия за укротяване на ужасния шеф

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Всеки отговаря пред някого. И често се случва този някой просто да ви побърква. Почти всички сме минали през това – повишават ви или си намирате нова работа, или в компанията стават рокади и бум! Оказвате се лице в лице с шефа от ада. Гадняр. Крадец на слава. Пасивно-агресивен. Не понасящ лошите новини мъчител. Арогантен зубър-гений.

От който и аромат да ви се е паднал безценният, няма нищо по-лошо от това да ходиш всеки ден на работа с пълното съзнание, че началникът ти ще те подлуди. Понякога работата за шеф-негодник прилича на присъда в някой нов, неоткрит досега кръг на Ада. Имате лош началник, но единственият, на когото можете да се оплачете, е… самият той.

Какво правите тогава? Напускате? Приемате го с чувство за хумор? Ставате цинични и спира да ви пука? Заемате се с източни бойни изкуства, за да дадете излаз на напиращите чувства? Изненадващо, отговорът е, че всъщност сте в състояние да промените динамиката между вас двамата. Може би няма да промените кусурите на шефа си, но може да направите нещо по въпроса как те се отразяват лично на вас. Ето какво трябва да направите:

1. Много точно идентифицирайте проблема.

Когато открият, че работят за шеф-негодник, повечето хора минават през определен цикъл. Първо започват да ги дразнят една-две от специфичните му черти; после още няколко, после още, докато накрая сякаш всичко в този човек се слива в една неясна маса от отвратителност.

Първата стъпка, която трябва да предприемете, е да разбиете тази маса на компонентите й – а именно, да посочите първоначалните причини за своето раздразнение. Вземете лист хартия (най-добре, когато сте си вече у дома – по очевидни причини) и педантично запишете всичко, което ви вбесява във вашия шеф.

2. Проверете дали проблемът е наистина в шефа, а не във вас.

Разгледайте списъка, който съставихте. Има ли в него повече от три източника на вашето раздразнение? Ако отговорът е да, може да се окаже, че истинският проблем се крие във вас, а не в началника ви. Много малко хора са истински чудовища, които се състоят основно от недостатъци.

Замислете се за предишните си шефове. Ако по ваше мнение повечето са били негодници, вероятността проблемът да е у вас самите нараства. Или сте попаднали в една от най-зловещите поредици на лош късмет в историята на човечеството.

Ако все пак имате дълъг списък за новия си шеф, но смятате, че предишните са били като цяло нормални хора, значи сте попаднали на звяр и трябва да се оплачете от него или да си потърсите ново място.

3. Правете разлика между личното и професионалното.

Ако приемем, че шефът ви е нормално противен (т.е., предлага кратък набор от дразнещи личностни характеристики, но не е чак звяр), вземете си списъка и го разделете на две. Нека неприятното поведение, което може да окачествите като свързано с личността („облича се кошмарно”, „бърка си в носа”), да отиде на една страна, а професионалното („обира лаврите за всички мои успехи”) – на друга.

А сега зачеркнете списъка с личностните проблеми. Забравете ги. Край. Не им позволявайте да ви тормозят. Защо? Първо, защото не можете да ги промените, и второ, защото личното поведение на хората по принцип не бива да е нещо, което да ви дразни и вбесява до края на живота ви. Ще трябва да си изработите дебела кожа, за да се справяте с тази страна от живота.

За каквито и противни лични черти да говорим – дрехи, прическа, личен вкус, спортни предпочитания, прелестния навик да си вади калта от ушите и да я разглежда – не обръщайте внимание. Всичко това няма значение за вашата способност да си вършите работата.

4. Съберете оръжията си.

За останалите проблеми, които вече пряко влияят на работата ви, ще трябва да започнете да си събирате различни оръжия, с които рано или късно ще трябва да влезете в битка. Ето какво ви е нужно:

– Изпреварващо нападение: Шефът-идиот коригира за граматически грешки всяка докладна, която му изпращате, и ви губи времето, като ви я връща, за да поправите всяка запетайчица или да я пренапишете без нужда? Защо не започнете да му пращате литературните си трудове във вида, в който са, преди да им нанесете финалните корекции? Добавете бележка: „Преди корекциите”. Когато ви ги върне, просто изпращайте нормалния за вас краен вариант.

– Избягване: Всеки петък следобед вашият шеф доплува в офиса с балетна стъпка и изсипва върху главата ви цяла планина дребни задачи, явно специално подготвени, за да унищожат почивните ви дни? За кой проект или ежеседмична задача може да се запишете, така че в петък следобед да ви няма в офиса?

– Удар в тила: Шефът се държи с вас като със стажантче и постоянно ви праща да му носите кафе или сандвичи, докато вие се опитвате да работите върху важен доклад? Защо всеки път не му пращате копие от доклада в настоящия му вид с кратка бележка, напомняща, че сте спрели работа, без да сте завършили основната си задача?

Бъдете креативни – какви други дразнещи навици на своя шеф бихте могли да предотвратите с хитра стратегия? Споделете с нас.

По материали от чуждия печат.