Палма де Майорка (Palma de Mallorca)

79
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Пътешественикът Дейвид Карлсон описва острова като невероятно място. Той пише, че Палма де Майорка го вдъхновява. Друга чуждестранна туристка споделя: “Майорка е красива, времето тук е чудесно и ми позволи да прекарам почивката си по най-добрия начин”. За Майорка важи с пълна сила мисълта на големия френски философ Албер Камю, според която истинските пътешествия се случват преди всичко в душата на човек.  На острова се чувстваш едновременно в сърцето на природата и в центъра на кипящия градски живот. Майорка не оставя своите посетители да скучаят. Тя им предлага изобилие от разнообразни преживявания. Палма е най-големият град на острова и столица на Балеарските острови. Плайа де Палма е най-известният плаж в града и винаги е пълен с хора, дори и в малките часове на деня.

Къде да отседнете?
Пътуване до Палма де Майорка с едноседмичен престой в тризвездния хотел Hesperia Ciutat De Mallorca ще ви струва около $920 на човек. Ако изберете двузвездния Amic Horizonte Hotel ще платите около $890. За хотел от по-висока категория цените започват от $1300 за едноседмична почивка на човек (Gran Melia Victoria). За по-подробна информация посетете световно известния туристически портал Expedia.
Месеците юли и август са пикови за курорта, защото тук пристигат туристи от всички кътчета на Европа и Америка.

Къде да се храните?
На всяка крачка има и малки приятни ресторантчета, в които можете да опитате местната кухня. Пресни плодове и зеленчуци, колбаси, риба и леки мезета, наричани от испанците “тапа” се предлагат в заведенията край брега и във вътрешността на Палма.

Ако искате да опитате качествена “тапа”, то „Burladero” е подходящият ресторант за вас. Той се намира в центъра на Палма. Друго място с уютна атмосфера, усмихнат персонал и бързо обслужване е “Sa Premsa”. Ресторантът предлага както местни специалитети, така и международна кухня.В Палма има кухня от цял свят – от индийска кухня до ресторанти, в които сервират всякакви типове средиземноморски специалитети. Просто потърсете мястото, съответстващо на вкусовете ви и се настанете удобно.

Какво трябва да видите?
България е допринесла за културата в Палма де Майорка. Всяка година през ноември тук се провежда оперен фестивал. Той е създаден преди около 30 години от Борислав Иванов и оттогава в него всяка година участват български оперни певци. В Палма можете да присъствате и на фестивала “Сан Себастиян”. Той се провежда на 20 януари в старата част на града и в него участват музиканти от различни стилове. Друг популярен фестивал тук е „Nit de Foc“ (Нощ на огъня). Той се провежда през месец март и започва с палене на голям огън на открито и много фойерверки. Тук се провежда и други фестивал – “Jaume”, който е един от най-старите в Европа. Той е създаден в чест на пристигането на войските на крал Хайме Първи от Арагон (Jaume I), който слага край на мавританското господство на острова.

Забележителностите на Майорка
 Най-известният архитектурен паметник, символ на столицата Палма, е готическата катедрала “La Seu”, която се издига над пристанището. В превод от испански името й означава “светлина”. Строежът й е отнел около 400 години. Тя е напълно завършена през 1601 г. В началото XVII в. забележителната готическа постройка е реставрирана от известния каталунски архитект Antoni Gaudi. Зад нея е разположена старата част на Палма със своите малки и тесни каменни улички, китни старинни къщи, благороднически дворци и няколко красиви църкви.

За да успеете да се насладите на всички забележителности и природни красоти на острова, трябва да си наемете кола. Някои туристически компании предлагат обходни маршрути на острова с чартър, но ще ви излезе доста по-скъпо.

Ако си организирате целодневна екскурзия из Майорка, не пропускайте да посетите Torrente de Pareis – най-живописният залив на острова. Друга забележителност е едно от най-старите селища на острова – Валдемоса. То се намира на 17км. от столицата Палма. Свързано е с имената на Жорж Санд и Фредерик Шопен. През зимата на 1838 г. – 1839 г. те отсядат в манастира La Cartuja. Заради тяхното пребиваване във Валдемоса, себцето е една от най-посещаваните забележителности в Майорка.

Маршрутът ви продължава към двореца на Крал Санчо за демонстрация на типични фолклорни танци и след това към “Пещерата на дракона”. Тя се намира до източния бряг на Майорка в очарователното малко рибарско село Porto Cristo. Известна е с  красивите си скални образования и най-голямото подводно езеро в света. Тук, сред сталактити, сталакмити и сред подземните води, можете да присъствате на изпълнение на класическа музика, съпроводено със светлинно шоу.