Марките, застрашени от изчезване

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Няколко големи сливания, придобивания и фалита ще погубят десет известни по света марки. Това пишат авторите на Business Insider. Те представят списък със застрашени от изчезване глобални брандове, родени в САЩ, но известни в различни точки на планетата. Някои от тях – и в България.

Част от брандове, над които са надвиснали тъмни облаци, са от автомобилния бранш. Други са авиолинии, спрягани за умиращ бизнес в продължение на години. Причините за залеза им са различни, включително мениджърски грешки на предишно ръководство, скандални обвинения, нашествие на конкуренцията.

Историите са следните:

*JCPenney. Тя е поставена в графата на застрашените брандове, заради смяна на управителното тяло. „Не е вероятно буквално да изчезне тази година, но компанията губи пари“, пишат американските наблюдатели. И посочват, че тя е има 54 милиона долара загуби през миналата година. Сега разполага със 121 милиона и променя фокуса си от бизнес с продукти с голяма отстъпка към брандирани магазини в търговските центрове. Затова JCPenney никога няма да е същата, посочва Business Insider.

*Living Omnimedia на Марта Стюарт. Съкращения и спад в продажбите са вероятната причина за залеза на медийния бизнес на известната американска водеща, наричана кралицата на домакините. Приходите на компанията намаляха 13% през миналата година до 122 милиона. През 2012 година фирмата загуби 18 милиона долара само под формата на пари, не на друг вид активи.

*Hostess. Тя продава Twinkies, Ho Hos и кексчетата Drake, но фалира през 2012 г. Наскоро активите й бяха изкупени от Apollo Global Management и Metropoulos & Company. Сладкишите Drake бяха придобити от McKee. Вече съществува само като име. Не и като бизнес.

*Lotus. Производителят на автомобили продължително се бори със слухове за фалита му, след като стартира съдебна процедура в британския съд. Месеци наред се пише, че компанията фактически вече не е активна. Тя продава едва 35 коли на тримесечие.

*Hotmail. Microsoft закрива тази електронна поща в полза на новия Outlook за уеб имейли. Самият бранд бе погребан отдавна, но потребителската му база, формирана години наред, бе толкова огромна, че известната поща на Google Gmail я надмина чак през ноември 2012 г.Пощата Hotmail е известна по-целия свят, включително и у нас.

*US Airways. Тя придоби American Airlines. Новата компания ще се казва American Airlines Group, въпреки че US Airways остава начело в управлението.

 

*Herbalife. Активистът инвеститор Бил Акман отписа 20 милиона свои акции в компанията с мотива, че е пирамида, а не реална фирма. Herbalife отговори, че мнението му е много погрешно. В момента обаче тя води „екзистенциална битка“ за съществуването си и добрия си имидж.

*Research in Motion (RIM). Производителят на някога водещите бизнес смартфони Blackberry сега се бори да оцелее на пазара на мобилни устройства. Той е застрашен от конкуренцията на Apple и Samsung. Тази марка е сочена за изчезваща в класации със загиващите марки на „Уолстрийт Джърнъл“ от 2011 година насам.

*Avon също бе спрягана от „Уолстрийт“ за залязваща марка в продължение на години. В същото време тя остава един от брандовете гиганти, с активен маркетинг в десетки държави по света, с който милиони жени се олицетворяват. Иначе, компанията се рефинансира тази година след продължителен спад на продажбите, разследване за корупция в САЩ и други проблеми. През април миналата година тя назначи нов изпълнителен директор – Шери Маккой. Тя започна да съкращава разходите, надявайки се да спести 400 милиона долара за три години. Маккой освободи служители в по-малко печелившите за компанията пазари като Виетнам и Южна Корея.

*MetroPCS. Телекомуникационният гигант T-Mobile се опитва да я придобие. Смята се, че не след дълго магазините й ще се променят, брандирани в цветовете на новия собственик.