Как да сготвим миди

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Мидите са вкусна морска храна, която се отличава с особения си солено-сладък вкус. Тези морски дарове са изключително апетитни и не е изненада, че отдавна присъстват и в българския рецептурник.

Мидите са полезни, защото съдържат много протеини, минерални соли, желязо, фосфор и витамини. Освен това мидите са нискокалорични – сто грама съдържат само 75 калории.

След като сготвите мидите, те трябва да се консумират същия ден, тъй като сготвените миди не могат да се съхраняват дълго. Ако сте купили пресни миди с черупки, добре ги измийте под течаща вода и с остър нож махнете мръсотията и отрежете водораслите, които стърчат от мидата.

Пресните миди са плътно затворени. Тези, които са с отворени черупки, трябва да се изхвърлят, както и тези, които не се отварят, след като се сготвят.

За приготвянето на миди не е необходимо голямо количество вода, тъй като самите те отделят много влага. Мидите се готвят бързо, докато се отворят и усетите чудесния им аромат. Ястията от миди не могат да се съхраняват в хладилник и да се притоплят, най-добре е да се изядат веднага.

Ефектно изглеждат мидите, приготвени в черупките. Това е италианска рецепта.

Необходими продукти: 45 миди с черупките, 3 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън, 3 супени лъжици бяло сухо вино, 500 грама смлени домати, 1 глава лук, 1 щипка морска сол, 2 чаени лъжички оцет, 1 чаена лъжичка червен пипер.

Начин на приготвяне: В тенджера с дебели стени се запържва чесънът в зехтина, добавят се измитите миди. Добавя се виното и се задушават три минути на бавен огън. Мидите трябва да се отворят.

Тези, които след повече от осем минути не се отворят, трябва да се изхвърлят. Отворените миди се изваждат и се нареждат в подходящ съд. След като изстинат, се изваждат от черупките, но половината черупки се запазват.

В тенджерата се слагат настърганият лук, доматите, червеният пипер, солта и оцетът и се варят до сгъстяване, като се разбъркват. Мидите се сервират, като се нареждат в черупките и във всяка черупка се налива доматен сос.

Ризото с миди се приготвя бързо.

Необходими продукти: 200 грама ориз, 500 грама миди, 3 супени лъжици бяло вино, 1 глава лук, 2 моркова, 200 грама грах от консерва, 3 супени лъжици зехтин, подправки и сол по вкус.

Начин на приготвяне: Морковите и лукът се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Добавят се почистените от черупките миди и се задушават около пет минути. Добавя се бялото вино и се задушава още две минути.

Оризът се измива и се добавя към мидиите, поръсва се със сол и подправки. Задушава се на среден огън, добавя се грахът, задушава се още пет минути, след това котлонът се изключва и ястието се оставя да престои още пет минути.