Премиерът съветва: Внимавайте с кого сядате на една маса

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Темата за безпристрастността на изборите за общественото доверие са ключови в следващите месеци. Това каза служебният премиер Марин Райков след среща с лидера на РЗС Яне Янев в Министерския съвет.

Райков заяви, че още от първия ден на своя мандат се е обърнал към министрите си и всички по-висши държавни служители с молба да внимават с кого сядат на една маса.

„Искрено се надявам, че тази моя препоръка е добре разбрана и чута“, подчерта Райков.

Той препоръча на държавните служители, които желаят да бъдат активни участници като изразители на определен партиен интерес в предизборната кампания, да помислят дали да не се оттеглят в отпуск, докато трае тя.

На срещата Райков и Яне Янев са разговаряли за предстоящите избори и изборния процес.

Лидерът на РЗС изрази притесненията си, че за първи път резултатите от изборите за целия 23 годишен преход ще се забавят, заради нововъведенията с ксерокс машините.

По думите на Янев има ксерокс на ниво избирателна комисия, след това има ксерокс на ниво районна избирателна комисия и всичко това ще забави официалното обявяване на изборните резултати.

Ксероксите трябва да бъдат монтирани в съответните Секционни избирателни комисии и кметства в населените места поне десет дни или една седмица преди изборния ден, а не в последния момент, призова Яне Янев.

По думите му от страна на общинската администрация представители на СИК трябва да има представители, които са технически грамотни.

Райков се съгласи с него и посочи, че по отношение на ксероксите капаните са много.

„Помолих да се обърнат към ЕРП-та с категорична молба да внимават в деня на изборите да не създават положение, при което при ниско напрежение биха горели на едно или друго място ксероксите“, посочи премиерът.

Самият той обмислял вариант, при който протоколите да бъдат качвани в интернет, за да може обществеността да има максимално бърз допир с тази информация.

Янев е помолил Марин Райков в качеството му на министър на външните работи да предприеме действия за абсолютна прозрачност относно откриването на Секционни избирателни комисии в чужбина.

За откриването на първа секция са необходими 100 човека, за втора секция 1100, за трета 2100 и така нарастват, обясни той.

Янев припомни, че през 2009 г. са имали много тежък конфликт с ексвъншния министър Ивайло Калфин. Тогава РЗС организира блокади пред МвнР, защото Калфин допусна да бъдат отворено много секции в Турция и да бъде опорочен изборния процес. Стигна се и до Конституционния съд.

„Ние няма да се поколебаем, чрез същите методи, с които установихме тези фалшификации през 2009 г., да го направим и сега“, категоричен бе лидерът на РЗС.

Премиерът увери, че във външно министерство имат намерение да се съобразят със съдържанието на Изборния кодекс и ще следят много внимателно да бъде спазван законът. В МВНР вече е сформирана работна група, която ежедневно работи по тези проблеми.

Янев поиска още да има реципрочност и еднакво гарантиране от страна на държавата при откриването на секции в Турция, САЩ и останалите европейски страни.

„Не искаме в една държава да има по-лесна възможност за откриване на секции, а в друга затруднена“, коментира той.

Янев е поел ангажимент лично пред Марин Райков, че юристите на РЗС от цялата страна ще отправят директно до министър-председателя сигнали там, където полицаи, заедно с прокурори, са в близки и тесни взаимоотношения с местни купувачи и продавачи на гласове.

„Ние вече имаме такива сигнали“, подчерта той.

На срещата двамата са говорили още за монополите и ЕРП-та.

В тази връзка Янев обеща в качеството си на председател на комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта да предостави изводи, заключения и конкретна фактология, свързани с тежки корупционни схеми, касаещи монополните структури.

Премиерът отново подчерта, че не приема една независима държавна комисия като КЗК да не идентифицира злоупотребите с монополно положение.