Азиатски производител на хартия и целулоза благодари на Грийнпийс за 10 години бойкоти

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Един от големите световни производители на хартия и целулоза – „Asia Pulp and Paper“ – взе решение да сложи край на всички дейности, водещи до обезлесяването на естествените горски земи. Освен това дружеството изрази благодарност към Грийнпийс, която през по-голямата част от изминалото десетилетие организираше бойкот срещу дружеството.

В пространно интервю за това как фирмата е стигнала до решението си миналия месец изпълнителният директор по устойчивостта в APP Аида Грийнбъри разказва, че наскоро публикуваната политика на опазване на горите е била в процес на разработка още от 2010 г. Целта е била да се стигне до положение, при което да бъде спряно каквото и да е изсичане на естествените гори.

Производството на хартия е една от най-неекологичните индустрии, защото разчита на изсичането на гори и джунгли. Снимка: Джон Дъкфийлд, CC-SA-2.0

„Когато публикувахме нашето решение да спрем работата в естествените гори, тази дейност вече беше прекратена от пет дни  преди това“, каза Грийнбъри. „Това не е някаква цел, а нещо, което вече сме направили. Когато обявихме нашата политика, вече нямаше нито един моторен трион да реже дървета в джунглата“.

Тя също така разкри как дружество е изминало целия път – от пълното отричане на обвиненията на Грийнпийс и организирането на бойкоти срещу фирмата до пълното признаване на твърденията на неправителствената организация и благодарност за ключовата му роля в насърчаването на стратегията за устойчиво развитие, която ще бъде от полза на организацията в дългосрочен план.

„Това беше трудно за нас, по времето, когато Грийнпийс започна да публикува доклади срещу нас и ни нападна, започна да ни бойкотира – това беше много трудно за нас. Беше трудно да разберем и осъзнаем какво казват. Че може да е вярно. Отричахме го. Опитвахме се да оправдаем това, което правехме. Но поглеждайки назад, без това, което те направихма, нямаше да сме стигнали дотук. То беше важно“. В заключение Грийнбъри заяви: „Ние публично казваме, че благодарим на Грийнпийс за тяхната роля в подпомагането ни да променим стратегията си.“