На кмет пенсионер не му намират кусур 4 мандата

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

65-годишният Господин Радев е кмет на село Голямо Асеново, община Димитровград, вече 4 мандата. За него всички тук говорят с уважение. Пред кабинета на селския управник е винаги претъпкано от хора, дошли да получат помощта му. Той внимателно ги изслушва и преценява с какво може да бъде полезен. Ето и днес няколко възрастни жени нетърпеливо очакват появата му и разгорещено разговарят.

Освен тях младото и многодетно семейство Мима и Иван Райчеви са дошли да дирят oцеляване, защото, както признават: ”Не се издържа на глад”. И двамата са трайно безработни и живеят от подаянията на своите по-възрастни близки. Сега надеждата им е да бъдат включени в някоя програма, за да могат спокойно да посрещат ежедневните си нужди. Това им е обещано и сега тръпнат в очакване.

Кметът Радев често посещава работодатели, за да спасява от безизходица отделни жители

и нерядко спасява положението.

Преди кметуването Господин Радев работил на различни места, но най-много се задържал в ТЕЦ “Марица изток-3” като енергетик. Въпреки тежките условия на труд не е посрамил името си.

Село Голямо Асеново е отдалечено на 12 км от Димитровград и е заобиколено от красива природа, гора и язовир. Благодарение на усилията на кмета селото отдавна се е превърнало в притегателно място за търсещи спокойствие хора. Слави се открай време и със своите дълголетници.

 Голямо Асеново се оживява най-вече през почивните дни, твърди кметът, и дава за пример улицата, на която живее. – През седмицата обитаемите къщи са 13-14, а в събота и неделя броят им скача на около 50.

Интерес към имотите тук има заради атрактивните им цени

Единствените претенции на купувачите са имотът да има голям двор. А увеличаването на продажбите на къщите в селото са благодарение на добре асфалтирания път, който води към него.

В селото живеещите се гордеят със своята църква “Св. Рождество Богородично”. Основите й са положени през 1872 г., но с течение на времето тя стига до голяма разруха. При кметуването на Радев храмът укрепва и се възстановява, изографисан е от Иван Краевски. Повечето средства за благородното дело са осигурени от тачения тук местен арендатор Митю Вълчев.
Много е стореното от кмета Господин Радев. Прекарана е частична канализация за отпадъчни води от центъра до реката, асфалтирана е отсечката от табела Голямо Асеново до табела Малко Асеново, цялостно е подновено уличното осветление с енергоспестяващи лампи, изградена е нова здравна служба с лекар и зъболекар и пенсионерски клуб за хората от третата възраст, ремонтирани са частично покривът на Народно читалище “Съзнание”, кметството и пощенската станция и др.

Сочени за забележителност тук са и двата стари кладенци

на Голямо Асеново, градени от камък. Единият е дълбок 48 метра и е построен през 1914 г. За прокопаването му жители на селото извикали майстор бунарджия от Северна България. Строежът му за малко не секнал, тъй като на 30-ия метър уплътняването му се срутило. Въпреки това – за голяма радост, бликнала вода. Сега амбицията на Радев е да бъдат облицовани външно с камъни и да се монтират козирки над тях.

Господин Радев е пенсионер, има прекрасно семейство, което се сочи за пример. Двамата със съпругата си са доволни от двете си дъщери, които ги дарили с трима прекрасни внуци. В свободното си време той се отдава на земеделие и животновъдство в личното си стопанство. Вечер пък често присяда между хората, за да вземе мнението им за стореното през деня. Никога не се сърди, когато се случва да го корят, защото цени мненията на околните и се съобразява с тях.

Андрей АНДРЕЕВ