Как да поддържаме имунната си система?

0
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Искам да ви попитам дали физическите упражнения и спортуването могат да запазят силна имунната защита на организма. Питам ви, защото от малка се занимавам със спорт, и досега не съм боледувала. На 42 години съм, грипът винаги ме е отминавал, но тази година ме повали на легло. И затова търся отговор на въпроса как да поддържам в добро състояние имунната си защита.

Нашите читатели не престават да се интересуват от това как да поддържат добрата защита на организма от вируси и бактерии. Отговорите са няколко, но трябва да се знае, че прекаленото физическо натоварване при работа или при спортуване потиска имунната система.

Питате още какво причиняват физическите упражнения на имунната система? Нарушават ритъма на лимфната циркулация. Тя до голяма степен зависи от мускулните съкращения, които придвижват лимфата. Лимфната течност има по-високо относително тегло, когато е богата на липиди. Т.е. богатата на мазнини храна и липсата на физически упражнения водят до затлачване на лимфната мрежа и до потискане на защитните сили на организма. Знае се, че физическите упражнения подобряват мастния профил на кръвта, тренират сърдечния мускул, намаляват пулсовата честота и покой и дават добро самочувствие. Така е, защото отделят естествени опиоиди, наречени ендорфини.

Професионалните спортисти защитени ли са от инфекции

Физическите упражнения наистина подобряват кръвообращението, а следователно и кислородния приток към клетките. Помагат и за очистването на токсините, които понякога трупат цели депа в организма. Професионалните спортисти, чиято физическа активност е добре разчетена спрямо собствените им възможности, имат по-активни съпротивителни сили против инфекциите. Тренираните спортисти с добро здраве имат NK-клетки с по-голяма функционална активност в сравнение с хората, които водят заседнал начин на живот. Проучванията показват, че внимателно подбраните според индивидуалния капацитет на спортиста физически натоварвания водят до поддържане на едно отлично ниво на защитните сили. Между другото тежкият физически труд се възприема от организма като стрес и води до повишеното производство на кортикостероиди. Ако подобна стресова реакция не се прояви, умората от тежкия физически труд ще доведе до намаляване на размерите на тимуса и до понижаване на продукцията на интерферон и Т-клетки.

Златните правила са:

Загрявайте бавно!
Спрете упражненията при поява на болка!
Починете си и тогава отново започнете с упражненията, но внимателно!
Само по този начин няма да допуснете изтощаване на организма и отслабване на имунната система.

Колкото повече почивам, толкова по-уморена се чувствам

Ходя на работа с личната си кола, не губя нерви и време за пътуване с обществения транспорт. Работата ми не е с голямо натоварване, а атмосферата в офиса е приятна, дружелюбна. А като се прибера вкъщи, съм толкова уморена, че нямам сили за нищо и бързам да се стоваря на дивана. Каква е причината?

Понякога и липсата на физическа активност уморява. Човешкото тяло, с всичките му стави, мускули и органи, е създадено, за да се движи. Но много българи водят заседнал живот както в службата, така и в дома си. Или като вас – до колата и до офиса.
На връщане същото – от офиса до дома и на дивана. Всичко това е свързано с изключително малки физически усилия и не е свойствено за човешкия организъм.

Парадоксално е, че този именно начин на живот ви кара да се чувствате ужасно изморени и изобщо да не ви е до гимнастика… Хората имат нужда от това да се движат колкото се може повече, да спортуват и да отделят време за туризъм. Обездвижването води до отслабване на мускулите и на имунната система. Така умората става постоянна и колкото повече почива човек, толкова по обезсилен се чувства.

В такива случаи организмът има нужда от:

– Активен живот, занимания със спорт и туризъм.
– Умерени тренировки за постигане на оптимална издръжливост, сила и гъвкавост.
– Правене на упражнения за стимулиране на дишането.
– Поддържане на нормален пулс и по време на упражненията.
– Приемане на допълнителни количества антиоксиданти, калций, магнезий и глутамин след всяко физическо натоварване.

Антиоксидантите стимулират ли защитата на организма

Моля да ми обясните дали антиоксидантите могат да засилят имунната система. И кои точно от тях ще ми помогнат? Имам предвид това, че всеки ден играя по два часа тенис. Вярно е, после се чувствам много изморен, и затова искам да си помогна с антиоксиданти.

Колкото по-активно спортувате, толкова по-големи ще бъдат нуждите на организма от глюкоза и кислород и толкова повече мускулна маса ще натрупате. За да предпазите клетките от неблагоприятните ефекти на кислорода и неговите обменни продукти, вие наистина се нуждаете от допълнителни количества антиоксиданти. Такива са витамините А, С и Е, коензим Q10, селенът и цинкът.

Апропо!

Отслабналата поради тежък физически труд или спортни занимания мускулна тъкан се нуждае от калций и магнезий. Тези антиоксиданти могат да се приемат чрез храната или като хранителни добавки. В мускулната тъкан се съдържат по-големи количества глутамин, който е необходим за изграждането и възстановяването на мускулните клетки. Приемането на 5 грама глутамин след усилени тренировки или преди лягане стимулира репаративните и растежните процеси в мускулните тъкани.

Продуктите, които ги съдържат:

– Морковите, червените, оранжевите, жълтите и зелените плодове и зеленчуци съдържат най-необходимите за организма антиоксиданти
– Рутинът се съдържа в типовото брашно.
– Кверцетинът се съдържа в гроздето
– В цитрусовите плодове се съдържат няколко вида от най-полезните антиоксиданти.
– Чесънът има добър антимикробен ефект срещу вируси, бактерии и паразити. По една скилидка чесън дневно в обичайното меню е добра профилактика срещу болести и сигурна подкрепа за имунната система.
– Когато се чувствате отпаднал или подозирате, че сте пипнал инфекция, пийте чай от билката котешки нокът и консумирайте екстракт от ехинацея.
– Когато се разболеете от грип или друга вирусна инфекция, приемайте по една чаена лъжичка екстракт от плодове от бъз по четири пъти на ден.

Красимра ЯНЧЕВА