Булдог (Френски) – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

27.03.2013

Темперамент: Френският булдог е идеален компаньон както за големи семейства с деца, така и за хора, предпочитащи уединението. Той е мил, любопитен и обича компанията на собствениците си. Но не само това – той е идеалното куче за отглеждане в апартамент в средата на големия град, защото не изисква дълги разходки и определено не се слави като спортна натура. В същото време е добър пазач и истински лоялен другар.

 

 

Данни за породата:      Тегло: 8 – 12,7кг; височина при холката: 25 – 35 см

   Тегло: 8 – 10,9 кг; височина при холката: 25 – 35 см

 

 

Външни белези: Главата е масивна и с квадратна форма, значително широка и с много къса муцуна. Долната челюст е издадена и завършва пред горната (прогнатия). Стопът е силно изразен, а носът е чип. Ушите са прилепови и се предпочитат пред висящите до лицето. Вратът е къс и силно замускулен. Входът в гръдния кош е широк. Ребрата са бъчвообразно извити. Гърбът е широк и къс. Поясницата е къса и широка и завършва с наклонена крупа.  Опашката е къса, ниско поставена и никога не се вдига над нивото на гръбната линия. Гръдните крайници са широко поставени и прави. Тазовите крайници са малко по – дълги от гръдните, разположени вертикално. Лапите са малки и компактни. Козината е къса, а обагрянето й е различно – бежово, тигрова окраска, бяло, черно или комбинация от тези цветове.

Здравословни проблеми: Смята се, че кучетата от породата френски булдог са сравнително здрави и рядко боледуват. Въпреки това при тях се наблюдават някои генетични предразположения към заболявания на прешлените като полупрешлени и дегенеративно увреждане на междупрешленните дискове. Като типична брахицефална порода, френският булдог може да има разцепено твърдо небце или удължено меко небце (брахицефален синдром). Не са изключени и проблемите с очите и болести на щитовидната жлеза. Друга особеност, засягаща размножаването, е фактът, че осеменяването трябва да се извършва изкуствено, а раждането много често става посредством цезарово сечение. Средната продължителност на живота на породата е между 10 и 12 години.

История, произход и предназначение: Сред различните теории за произхода на френския булдог изпъква предположението, че тази порода в действителност е пренесена от Англия. Тъй като в държавата на следобедния чай дребните булдози не били на почит и били смятани за недоразвити представители на оригиналната порода – английския булдог, развъдниците с радост се простили с тях. Впоследствие пренесени в Париж от плетачи на дантели, малките булдози били кръстосани с мопсове и териери. Именно тези малки кученца, мини вариант на едрия булдог, спечелили сърцата на французите, полагайки основите на модата на той породите.