Озеленяване на двора и градината, като изкуство

1
Добави коментар
wweb
wweb

Озеленяване на двора и градината, като изкуство

Озеленяването на двора и градината, може да се окаже усилие, което изразходва много време и енергия. Но, ако решите да наемете професионален градинар, ще откриете, че разходите са непоносими. А, ако решите да се справите сами с този проблем, ще ви е нужна добра подготовка, ясна интериорна визия и няколко полезни съвета.

Като за начало трябва да определим бюджета, с който разполагаме.. След това е необходимо да изберем стила на градината. В градинарството се отличават няколко основни типа озеленяване:

1. Официално. Този стил използва много прави линии и идеални геометрични форми. Цветовете на растенията са подредени в прави редици и колони. Градинската мебел е поставена успоредно на линиите.

2. Неофициално. Този тип озеленяване е идеален за задния двор или малка градина. При него растенията лежат в заоблени форми, вместо в прави линии. Отличава се и с произволно позициониране на цветя и храсти.

3. Английска градина. Английският стил озеленяване подчертава хармонията между архитектурата на къщата и градината.

4.Ориенталски стил. Ориенталският стил озеленяване пасва идеално на къщи със съвсем малки дворни пространства. Той се отличава със създаването на няколко различни ъгли с разнообразни ландшафтни форми, камъни, вечнозелени растения и водни поточета.

5. Гора. В този стил се вписват градини с полегат терен и много дървета, и храсти.

След като определим стила на нашата градина и се запознаем с основите на озеленяването, е добре да помислим за други компоненти, които ще придадат завършен вид на нашия двор. Това са мебелите и осветлението в градината.