Японският робот Actroid-SIT преодолява проблеми с общуването

29
Добави коментар
robopartans
robopartans

Снимка на Actroid-SIT от flickriver.com

Actroid-SIT, човекоподобният робот на японската фирма Kokoro, не беше особено популярен доскоро, основно защото друг хуманоид – Geminoid F, който е точно копие на жена, го засенчваше. Geminoid F обаче е робот, който трябва да се контролира, докато Actroid-SIT функционира самостоятелно, говори и прави жестове при общуването си с хората. Всъщност, учените наскоро демонстрираха как подобренията в поведението на Actroid-SIT го правят, или по-скоро я правят да изглежда по-умна и да се изразява по-умело в сравнение със „средностатистическия“ Андроид.

Actroid-SIT вече може да установява контакт с очи и да жестикулира в посока на човека, с когото се опитва да говори, успявайки по този начин умело да се справи с тълпа от хора. За да развият новото поведение, учени от Научно-технологичния институт в Нара изследвали как отделни личности и групи от хора взаимодействат с робота. На базата на тези наблюдения те се фокусирали върху две нови качества, наречени “interruptibility” (възможност да понася намеса, прекъсване) и „motion parameterization” (параметризация на движението). Създателите на робота се надяват, че тези две иновации ще спомогнат за подобряването на взаимоотношенията робот-човек.

Първото нововъведение позволява на Actroid-SIT да „се оправя“ с прекъсванията по елегантен начин. В своите експерименти, свързани с взаимоотношенията робот-човек, учените забелязали, че прекъсванията съставляват 26% от общуването. Например, хората сменят темата или дават думата на друг от присъстващите. Проблемът бил, че до скоро, въпреки тези прекъсвания, роботът необезпокоявано продължавал докато не си каже репликите. Изключително неелегантно общуване!

С новата „възможност да понася намеса“, роботът може веднага да спре да говори по досегашната тема и елегантно да започне нов отговор. Тези няколко секунди, които се пестят по този начин, наистина са от значение – сега, когато роботът е податлив на смяна на темата, хората общуват с него значително по-дълго.

Освен това, учените експериментирали с Actroid-SIT във връзка с така наречената „параметризация на движението“. Това означава, че нейните 18 жеста (посочване, помахване) се адаптират към местоположението на събеседника и по този начин той има чувството, че роботът наистина му обръща внимание.

С други думи, въпреки че разговорът с Actroid-SIT е все още далеч от естественото общуване, учените смятат, че тези подобрения са довели до положителен резултат в поведението на робота и огромна разлика що се отнася до начина, по който хората го възприемат. Участници в експериментите характеризирали Андроида като приятелски настроен, чувствителен, разумен и топъл, особено при използването на новата система за жестикулация, която е сравнена с човешката.

Нека си припомним, че когато Actroid, или по-скоро прототипът ѝ, се появи преди около десет години, много от специалистите и любителите в света на роботиката го приеха с недоверие и съмнения. Обяснимо защо – роботът реагираше с неестествени, но изключително точни и премерени движения по време на взаимодействието си с живи същества. Първата работа, на която беше тестван, беше да наблюдава реакциите на пациенти в болници, а коментари в интернет форумите бяха, че роботът ще се превърне в средство за легална евтаназия. Можем само да се надяваме, че докъдето и да стигне развитието на Actroid-SIT, той ще бъде използван за легални и морални цели и няма да отнеме от спокойния ни сън в името на върхови постижения в техниката.