Интериорни Врати – Какви да Изберем

2
Добави коментар
irgnet
irgnet

Вратите са един от основните елементи както на интериорният, така и на екстериорният дизайн. Но в тази статия ще наблегнем на интериорните врати и за това да как да определите нужната за вашият дом врата. Разнообразието на интериорни врати и изборът няма да е лесен.

Интериорни Врати – Материали и Дизайн
Освен голямо разнообразие от към дизайн, също така има и голямо разнообразие на материалите от които се изработват вратите за вътрешните помещения в жилището. Те мога да бъдат изработени от масивно дърво, PVC, MDF, HDF, ПДЧ, от различни фурнири, фазер, от стъкло или в комбинация от посочените материали.
Най-евтините врати са от фазер, но внимавайте! Не поставяйте такива врати на помещения с висока влажност. Вратите от шперплат са малко по-устойчиви на влага, те са изработени от топола или бук. Най-скъпи са вратите от масивно дървно, но те са доста тежки както на тегло, така и на джоба. Вратите от масивно дърво най-често са съставени от фризове, които може да са наредени вертикално или хоризонтално. Изберете си врата с хоризонтални фризове, защото вероятността да се изкривят е по-малка, а и по-лесно се подменят.

Предимството на вратите изградени от масивна дървесина, е че те внасят повече уют и топлина в дома ви. Дървесината може да е от иглолистни дървета, например Бор(Чам) , Смърч или от широколистни – Дъб, Бук, Кестен. Внимавайте че по-принцип ако не е обработен както трябва, чамът потъмнява с времето. Най-много усещане за топлина придава смърчът, а лакираните букови врати отварят помещението, създават илюзия за простор.

Ако нямате средства да закупите врати от масивен буков материал, можете да се обзаведете с врати от други по-евтини материали. Например фурнированите врати се продават в различни десени и с имитации на дъб, бук, череша, ясен и т.н.
А просто можете да си вземете обикновени фазерни или шперплатени врати и да ги боядисате в цвят отговарящ на интериорът ви.

Лява или Дясна Врата? – Как да се ориентираме

Това е един въпрос същевременно много объркващ, но също така и елементарен. За хората, които знаят принципа за определяне на коя врата е лява и коя дясна е елементарно, за другите е неясно и объркващо. Проблема е там, че дори някои консултант-продавачи на интериорни врати не са наясно и объркват хората дръзнали да ги попитат. Също така в интернет може да попаднете на объркващи и неверни определения.

Определението:
Застанете с лице към отвора, където ще се монтира вратата. Важно е да застанете от към страната на където ще се отваря вратата. Обикновено вратата се отваря навътре в помещението, така че застанете вътре в помещението. Иначе казано, трябва да сте от страната от която ще се виждат пантите. Щом виждате пантите, значи ако пантите са отляво – вратата е лява, ако са отдясно – вратата е дясна.

Относно отварянето на вратите в най-масовия случай се отварят навътре в помещението. Но вие преценете как ще ви е по-удобно. Ако нямате излишни пространства за класически врати, винаги може да изберете плъзгаща врата или врати тип хармоника, наречени още панелни.

Размери на Интериорните Врати

Като размери при вратите си има стандарти, за които ще говорим по долу, но винаги можете да си поръчате врата в нестандартен размер.
Стандартните размери за ширина на вратите са 60, 70, 80, 90 см и на височина -197 см. Важно е да знаете, че това е размера на самата врата, без да е включена касата на вратата. За касата се добавят още 10 см. Т.е Ако отвора ви е 90 см, то вие се нуждаете от 80 см врата и в разликата от 10 см се помества касата. За височината към 197 см се прибавят 5см и реално височината за отвора на вратата трябва да в 202 см.

Остъклени или Плътни Врати да Изберем?

Това зависи от самите вас и от това за какво помещение ще е предназначена вратата. По-плътните и масивни врати имат по-добра звукоизолация и са предпочитани за спални помещения или кабинети. По консервативните хора поставят плътни врати и на банята си. Но реално може да поставите и остъклена врата, но с матирано релефно стъкло, което да пропуска само светлина, но не и образ. Остъклени врати също така може да поставите и на общите помещения, като кухня, дневна или друга стая.
Да споменем и друго предимство на остъклените врати, тъй като те пропускат светлина, може да пестите електричество, когато имате остъклена врата и не ви се налага да включвате осветлението в коридора.

Това беше нашето кратко ръководство относно интериорните врати. Желаем ви да направите правилен избор и да сте доволни от него. Успех с намирането на вашите врати!