Лекарка подложила на евтаназия 20 души | Новини – praznuvam.com – Новини – praznuvam.com | Лекарка подложила на евтаназия 20…

10
Добави коментар
vikito
vikito

Бразилската медичка Вирджиния Соарес де Соуса е подсъдима в скандално дело за принудителна евтаназия най-малко на 20 пациенти в болницата на град Куритаба.

Възможно е жертвите й да се окажат около 300, пише medikforum.ru.

Д-р Соарес де Соуса била заподозряна, че съдейства за смъртта на свои пациенти, когато леталните случаи по време на нейни дежурства зачестили. Лекарката отрича да има пръст в това, но според обвинението отговорността й най-малко за 20 починали е доказуема. Възможно е тя да е съдействала за принудителната евтаназия, т.е. за убийството на близо 300 души. Пациентите на интензивното отделение, където работи Вирджиния, са тежко и безнадеждно болни. Версията на обвинението е, че лекарката е вливала в системите им големи дози от лекарствата, които са били използвани за поддържането на живота им. Има също така хипотеза, че им е прекъсвала подаването на кислород.

Част от хората, които тази самозвана Д-р Смърт избрала да изпрати по-бързо на оня свят, са били в съзнание и са разбирали какво се случва. Заради безпомощното си състояние обаче те не са имали никакъв начин да реагират. Според разследващите Соарес де Соуса по този начин освобождавала койките на пациенти, които се залежавали дълго в отделението без шанс да оздравеят.

С увеличаването на продължителността на живота расте броят на хората, които с години боледуват от необратими страдания без шанс да оздравеят. Освен че ангажират семействата си, те са и социален проблем, с който много държавни системи не могат да се справят. Проблемът за евтаназията, който с различна интензивност се обсъжда във всички точки на света, има все пак не само икономически и социален, а преди всичко морален аспект. Неговото решаване не е и не може да бъде еднозначно, но очевидно назрява момент за официализиране на правила и условия за допускането му в определени случаи.

Ако това не се случи – истории като тази, в която един лекар се прави на Господ, ще стават все повече.

lekar.bg

Сподели във Фейсбук