Направете първия учебен ден специален за детето

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Без значение дали детето ви е първокласник или вече се е сблъсквало с предизвикателствата в клас, първият учебен ден винаги е важно и заслужаващо внимание събитие.

Направете първия учебен ден специален за вашето малко съкровище. Така не само ще го предразположите да прекрачи спокойно и щастливо прага на училището, но и ще му помогнете да осъзнае значимостта на придобиването на знания.

Предлагаме ви няколко идеи, с които да превърнете първия учебен ден на детето си в истински празник.

Първият учебен ден трябва да бъде е специален за цялото семейство – той бележи поредния етап в житейското развитие на малчугана. Някои деца го очакват с нетърпение, други – с притеснение, а трети с нежелание. Бъдете сигурни обаче, че с ваша помощ детето по-лесно ще успее да се справи с това изпълнено с емоции събитие.

Ето защо е нужно да отделите малко време за предварителна подготовка и организация, да събере няколко креативни идеи и да отпразнувате подобаващо първия училищен звънец. Намалете напрежението и потушете страховете като превърнете деня в приключение. Бъдете сигурни, че вълнението и положителните емоции ще са заразни!

Ето какво ви предлагаме:

На шопинг с малчугана

Използвайте предстоящия уикенд, за да направите последни покупки за първия учебен ден на детето. Пазарувайте заедно, защото все пак това е неговият първи учебен ден. Уверете се, че сте набавили всички необходими учебни пособия (тетрадки, моливи, химикалки, блокче за рисуване, инструменти за чертаене и т.н) и попълнете липсващите аксесоари. Погрижете се да купите поне една нова дрешка за облеклото му (чорапки, бельо, рокличка или костюмче). И не забравяйте цветята за учителката.

Подгответе заедно раницата за училище

Предишната вечер или сутринта на специалния ден помогнете на малчугана да приготви ученическата си чанта. За да се улесните, направете списък и отмятайте всяко нещо, което прибирате в нея. Така ще елиминирате всичките му страхове, че може да забрави нещо важно и че няма да е добре подготвен.

Пригответе специална закуска за детето

Нека началото на първия учебен ден бъде подобаващо хубаво – с любимата закуска на детето. Знаейки че ще хапне любимите си палачинки, кексчета или филийки, то ще бъде достатъчно развълнувано да стане по-рано и да се подготви навреме. Седнете заедно на масата и хапнете като семейство преди да тръгнете към училището – така малчуганът ще усети вашата подкрепа и съпричастност. Ако нямате достатъчно време за готвене, сложете на трапезата няколко вкусни и здравословни храни като шоколадова зърнена закуска и прясно мляко, плодово мляко, плодове, печени филийки и сладко.

Подгответе специален подарък за детето

Дори да е нещо малко, бъдете сигурни, че детето ще го оцени. Идеалният вариант е в една плетена кошница да подредите няколко учебни пособия, нова книжка, плюшена играчка и пакет с лакомства. Сложете я до вратата, така че детето да я види щом прекрачи прага. Или ако имате възможност купете на детето играчката, която знаете, че отдавна иска. А защо не нова топка, шапка или нещо, което ще използва в ежедневните си занимания?! За още по-празнична атмосфера можете да украсите с балони, да поръчате торта и да поканите няколко приятелчета за следобедна закуска.

Документирайте първия учебен ден

Снимките и видеото са чудесен спомен за поколенията. Запечатайте всеки миг от първия учебен ден на детето – ставането му от сън, закуската, облечено и готово с букета, излизането му през входната врата. Даже можете да превърнете в традиция снимката на едно и също място на всеки следващ първи учебен ден, за да запечатате иазрастването на малчугана.  Естествено, снимките от приветстването на учениците в двора на училището съшо е важно. Ако малчуганът ви се притеснява да позира, следвайте го деликатно – един ден ще ви е благодарен, че сте го направили. След това не забравяйте да организирате снимките в албум и да ги споделите в социалната мрежа – нека всичките ви познати станат свидетели на първия учебен ден на детето ви.

Организирайте семейна вечеря за подобаващ завършек на първия учебен ден

Оставете на детето да вземе решението – дали иска да посетите заедно любимото заведение за хранене или да пригответе някое предпочитано и вкусно ястие у дома и да отпразнувате случая с най-близките роднини. Нека малчуганът се включи в подготовката на трапезата и да има думата за менюто. Това е неговият ден!

На добър час, деца!