Вредно ли кафето по време на бременност?

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Лекарите препоръчват на бременните жени и тези, които планират бременност,  да НЕ употребяват повече от 200 мг кофеин на ден (около 340 мл кафе).

Предполага се, че по-голямото количество кофеин води до проблеми със забременяването и е причина за загуба на бременността.

Кофеин се съдържа освен в кафето, което обичайно приготвяме за ободряване, и във всички продукти с вкус на кафе, в някои безалкохолни напитки, в шоколада и шоколадовите изделия, особено в шоколадовия сироп и горещото какао, в чая.

Къде още се съдържа кофеин?

Медикаменти, които най-често съдържат кофеин са: обезболяващите, обичайните средства, взимани при простуда, лекарства, изписвани при мигрена или при терапия на съня.

Бъдещите майки, както и жените, планиращи бременност, следва да се допитват до лекаря си при вземане на лекарства.

Приемът на медикаменти, съдържащи кофеин, не бива да се прави без консултация със специалист.

Някои натурални продукти, включвани и в състава на хранителни добавки, също съдържат кафе. В тази група попадат: гуарана, йерба мате, кола и зеленият чай. Съдържанието на кофеин в тези продукти варира и може да се равнява на количество между 1-8 чаши кафе.

С цел безопасност на бременността се препоръчва бъдещите майки да ги избягват.

Как кофеинът въздейства на организма?

Кофеинът е стимулант, който ободрява. Той леко въздейства върху кръвното налягане и сърдечната честота и количеството урина, което се отделя. Всеки организъм реагира в различна степен на кофеина, но бременните жени са по-чувствителни към него. Чувствителните към кофеина реагират с нервност, стомашно разстройство или нарушения на съня, включващи и проблемно заспиване.

През бременността кофеинът преминава през плацентата и стига до плода. Негативен ефект нанася върху функциите на плацентата, като ограничава кръвопотока в нея, което е вредно за развиващия се организъм.

Пречи ли кафето на плодовитостта?

Умерената консумация на кофеин може би не въздейства върху репродуктивните способности на жената. Такава връзка не се открива при консумацията до 300 мг на ден от изследванията. Но при някои се споменава, че високата консумация – над 500 мг на ден, се отразява негативно на фертилността на жената.

Може ли кафето да предизвика спонтанен аборт?

Резултатите от множеството проведени изследвания в тази насока са противоречиви. Изследване от 2008 г. показва, че жените, приемащи 200 мг и повече кофеин дневно, са два пъти по-застрашени от загуба на плода, в сравнение с жените, които избягват съставката.

Друго изследване, проведено същата година, не намира обаче подобна зависимост. Според резултатите от него, количество между 200-350 мг кофеин на ден не носи рискове (това количество кофеин се смята, че отговаря на обичайната консумация на кафе за деня).

При по-стари изследвания се установява, че единствено в случаите на висока консумация на кофеин 500 мг и повече на ден може да доведе до риск от спонтанни аборти.

Специалистите все пак препоръчват консумацията на кофеин на ден от бременните жени да не надвишава 200 мг.

Може ди да има усложнения, причинени от кофеина?

Според резултати от едно датско изследване при жените, които пият между 4-7 чаши кафе на ден, има опасност да родят мъртъв плод. Рискът е два пъти по-висок в сравнение с жените, които избягват кафето. Все още няма доказателства, които категорично да сочат, че това се дължи на кофеина.

  

Влияе ли пиенето на кафе върху бебето?

При едно изследване се съобщава, че ежедневната консумация на около 100 мг кофеин в минимална степен рефлектира върху теглото на новороденото. При други обаче този ефект се документира при повече от 300 мг кофеин дневно. При трети въобще не се установява връзка между теглото на новороденото и консумацията на съставката. Новородените на жени, които консумират повече от 500 мг кофеин на ден, имат по-учестено дишане и пулс, както и спят по-малко в първите дни сред раждането.

Как влиае кафето при кърменето?

Част от консумирания кофеин попада в кърмата, поради което кърещите жени следва да следят колко кафе пият.

Бебетата на кърмещите, които употребяват по 2-3 чаши кафе на ден, са по-раздразнителни и имат проблеми със съня.