Как да си приготвим леща?

3
Добави коментар

Безценен източник на протеини и витамини, лещата се отличава с приятен вкус и е подходяща както за основни ястия, така и за различни салати, пюрета, кремсупи и пълнежи.Защо лещата е полезна за здравето?
В семената и се съдържат от 24 до 35% протеини, въглехидрати – от 48 до 53%, мазнини – от 0,6 до 2%, минерални вещества – от 2,3 до 4,4%. Тя е чудесен източник на витамини от група В. В прорастващите семена се съдържа витамин C. Протеините в лещата, в чийто състав се намират жизненоважни аминокиселини, се усвояват много добре от организма. Енергийната стойност на 100 г семена е 310 кКал. Лещата не натрупва нитрати и токсични елементи. По вкусовите си качества и хранителна стойност тя заема едно от първите места сред бобените култури. Сварява се за 40-60 минути.
Котлетите, пълнежът за баници и други блюда, приготвени от леща, слабо се различават по хранителни свойства от месните продукти.Какви видове леща има?
От цялото разнообразие на сортове се отличават френска зелена, кафява и червена египетска леща.Зелената запазва формата си, не се разварява, но изисква малко повече време за приготвяне в сравнение с другите.Кафявата се готви по-бързо, но може да се превари и да се превърне в кашеобразна маса, ако не се наблюдава.Червената леща е подходяща най-много за кремсупа и пюре.Как се приготвя леща?
Преди варене лещата трябва да се почисти, след което се измива със студена вода. Най-добре е това да се прави в сито, тъй като семената са малки. За разлика от боба и граха, не е нужно лещата да кисне във вода. Може да се вари направо.
Добре е да се соли в края на готвенето, тъй като в солената или подкиселена вода се приготвя по-дълго време.
Средно на 1 чаша леща се падат по 1,5-2 чаши вода. За да се избегне проблемът с преваряването, тя трябва да се слага във вряща вода, а не в студена.
След като водата заври отново, огънят се намалява до минимум, тенджерата се захлупва и ястието се оставя да се вари 10-40 минути според вида леща.От време на време се разбърква и задължително се проверява на вкус.Рецепти с леща:Супа от червена леща >>> Крем супа от червена леща >>> Кюфтета от леща >>> Пълнени тиквички с леща и зеленчуци >>>