Каньонът на антилопата – тема за САЩ – Idi.bg

73
Добави коментар
tao
tao

Каньонът на антилопата се намира близо до гр. Пейдж  и до AZ 98  на териториите на резервата на народите на навахо в Аризона.Това е най-посещаваният слот каньон в Югозапада, отчасти защото е и най-лесно достъпният(има изградена мрежа от пътища и до него може да се стигне с кола ) и защото е поразително красив с изумителното съчетание от дълбочината, широчината, височината, цвета на скалите и падащата над него светлина. Много други каньони са по-дълбоки, по-тесни, по-високи и по-дълги, и дори някои са с много по-красиви цветове и скални формирования, но тук комбинацията от всички тези особености е неповторима и създава магията „Каньон на антилопата“.Той включва два отделни участъка, които са известни като Горния каньон на анилопата( The Crack) и Долния каньон  на антилопата (The Corkscrew). Имената, които използват навахо за двата участъка са съответно Tse’ bighanilini за горния каньон, което ще рече „мястото, където водата тече през скалите“ , а долният каньон те наричат Hasdestwazi „спираловидните скални арки“. За да посетите която и да е част от каньона на  антилопата, трябва да платите такса от $6 за стандартното посещение на земите на навахо и допълнителна такса, която се плаща на семействата, които притежават земите около каньона и управляват достъпа до него -най-евтината е около $20  за популярния горен участък, както и за по-дългия долен каньон. Това е цената, която трябва да се плати, за да може да се пътува из каньона с джип на хората навахо. Организираните обиколки излизат доста по-скъпо. За посещението на Горния каньон таксата се плаща на официалните лица при AZ 98 в началото на пътя и представлява цената само за два часа. За всеки допълнителен час се плаща по $5. Таксата за посещение на долния каньон се плаща на служителите на паркинга, който се намира близо до основата на каньона.

Горният каньон

 

Гладки червени скали

Отправяйки се към горния каньон, липсват ясни указания по пътя за точното му местоположение. Пътеката изглежда така, сякаш завършва там, където започва основата на плато от червен пясъчник, което се извисява на около 18 м. височина, а сергия с индиански бижута сочи  входа за каньона – началото е тесен, виещ се процеп между скалите, широк едва няколко фута. Веднъж попаднали вътре, усещате колко по- студено е -температурите са с поне 20 градуса по-ниски. Провиращите се, през причудливите форми от червен пясъчник, слънчеви лъчи създават калейдоскоп от постоянно променящи се и преливащи в една друга сенки и цветни форми. Някои зони от участъка са широки и силно осветени, докато други са по-тесни и наподобяват на пещера, до чийто под не стига почти никаква слънчева светлина.Обикновено светлината е най-силна и гледката най-живописна през лятото – от 15 март до 7 октомври.След около 150 ярда каньонът неочаквано става по-плитък в близост до върха на платото. Изморителният преход, за да стигне човек до тук, обаче със сигурност си струва – не напразно това е едно от най-сниманите места в света.

 

 

 

 

 

 

Долният каньон

Долният каньон е по-дълъг и по дълбок от горния участък, но и по-предизвикателен – в някои участъци ще ви се наложи да се спуснете  по поставените въжени стълби, за да се доберете до по -стръмните места. Заради нещастен случай през 1997 г.  Долният каньон е бил затворен за девет месеца, за да бъде подобрени условията за безопасност и днес посетителите могат да се разхождат из него единствено с помощта на водач.

 

Карта на местността

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3658 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност