Как ще изглежда човекът на бъдещето

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Човечеството не престава да се развива. Редом с научно-техническия прогрес и социалните промени, собственото ни тяло също е подложено на метаморфози, за да може да отговори напълно на новата среда, в която попада. Преди време попаднахме и на едно проучване, според което човечеството погрознява. Въпреки, че много от тези промени са невидими за окото, с течение на времето те се проявяват с пълна сила.  Ето някои от тенденциите в човешкия дизайн, които могат да ни връхлетят в близките стотина хиляди години.

Смесване на расите

Развитието на транспорта и комуникациите, както и забързаният ритъм на живот, едновременно налагат и позволяват на хората все по-бързо да достигат до най-отдалечените кътчета на земята. Това прави смесването на расите все по-достъпно, а расовите различия ще стават все по-незабележителни. С други думи хората на бъдещето ще принадлежат на една и съща раса, произлязла от миксирането на „старите породи“.

sxc.hu

Отслабен имунитет

С оглед на това, че хората стават все по-зависими от лекарствата, за да борят болестите, нашата имунна система ще започне да отслабва. Съвременните медицински технологии и откриването на антибиотиците подобряват нашето здраве и продължителността на живот, но едновременно с това ни правят и по-податливи на болестотворните организми. От гледна точка на биологията, днес имунната система не ни е толкова необходима, колкото в миналото и по тази причина здравето ни силно ще зависи от медицинския напредък.

Andriy Solovyov/Dreamstime.com

Мускулна атрофия

Еволюцията премахва всичко, което вече не е нужно. Един от кандидатите е физическата сила. Хората отдавна нямаме нужда от големи мускули, за се справяме с ежедневната си работа – за тази цел си помагаме с различни видове машини. Изследванията вече показват, че сме малко по-слаби от предците ни и е напълно възможно  тази тенденция да се усили в бъдеще. Освен това, ако успешно усвоим космическата среда, бързо ще изгубим голям процент от мускулната си маса. Космонавтите, прекарали продължителен престой в Космоса, се връщащ с до 40% намалена способност за физическа работа.

Висок ръст

Човешкият ръст за последните две столетия е нараснал с 10 см. За основна причина се смята лесният достъп до обилни количества храна. Колкото повече се храни едно дете, толкова повече енергия необходима за израстването притежава то. Дали има предел за това, колко можем да пораснем ще покаже еволюцията.

Олисяване

Човешкото тяло наподобява обезкосмен примат. И ние както всички млекопитаещи притежаваме космена покривка, но тя е значително по-малка, отколкото е била у нашите човекоподобни предци. Дрехите и съвременните технологии изместват отоплителните функции на козината. Заедно с това жените и мъжете отдавна се смятат за по-привлекателни, когато са лишени от окосмяване на определени части от тялото. Възможността в бъдеще да бъдем лишени от каквито и да било косми е напълно реална.

Без мъдреци

Причината да се лишим от мъдреците си, е че у болшинството от съвременните хора челюстта е прекалено малка, за да ги помести. Освен това, те се явяват нещо като закърнели кътници от времената когато челюстта е била по-голяма, а храната по-твърда. В подкрепа на тази теория, 35% от хората им израстват по един-два или въобще никакви мъдреци.

Европейска комисия

Отслабваща памет

Технологиите вече влияят на начина, по който работи нашата памет. Човешкият мозък е машина, която се стреми да увеличава своята ефективност и по правилно запаметява къде се намира информацията, а не самата информация. В епохата на Интернет, тази особеност на мозъка става още по-важна. Навикът да проверяваме всичко, което не можем да си спомним в Гугъл или Уикипедия, превръща устройствата с достъп до Интернет в нещо като „външна“ памет на мозъка, и му спестяват необходимостта да съхранява информация.

По-малко пръсти на краката

Преди да еволюираме достатъчно, че да се научим да ходим изправени, пръстите на краката също са се използвали за хващане. Постепенно привиквайки да използваме краката си изключително за ходене, пръстите на краката ни са се смалили до сегашните им размери. И докато палецът все още ни служи да пазим равновесие и да улеснява крачките, то кутрето не е известно да има някакво особено предназначение и се очаква бъдещите хора да са с четири пръста на краката.

По-голям или по-малък размер на главата

Учените все още не могат да се разберат какъв ще е размерът на черепа на бъдещия човек. Повечето са на мнение, че главата не може да нарасне още, с оглед на това, че естественото раждане на подобен индивид би довело до смъртта му или тази на майката. Те очакват размерите на главите ни да се запазят същите или дори да се смалят. Други учени обаче предполагат, че цезаровото сечение ще се превърне в естествен начин на раждане и тогава главите ни могат да увеличат размерите си.

Guliver/Getty Images

Самоусъвършенстване

Генното инженерство може да достигне такъв стадий, при който хората сами да определят собственото си развитие. Бионичните органи и генетичната селекция ще позволят на бъдещите родители да избират какви черти да притежава детето им, още преди раждането. Подобна практика може да премахне всички дефекти и нежелани качества у индивида.

Източник: vasi.net