Измислици и истини за соята | Новини – praznuvam.com – Новини – praznuvam.com | Измислици и истини за соята

25
Добави коментар
vikito
vikito

Прието е да се говори за соята като за здравословна алтернатива на месото. Оказва се обаче, че много от соевите максими не са потвърдени научно!

Европа не забравя скандала с конското месо, пробутвано като говеждо в много страни. Този скандал припомни на хората алтернативата да се хранят като вегетарианци, като заменят месото с други продукти. Известно е все пак, че всички вегетариански кюфтета, наденички без месо и пр. съдържат соя.

Соята често е наричана растителен белтък и без спорове се приема за нещо изключително полезно. Дори онези, които не са вегетарианци, намират за обичайно тя да бъде влагана в масови продукти като сладолед, хапки от сирене и протеинови бонбони. Соя отглежда целият свят, но главните производители са СА и Бразилия.

Любопитното е, че до 1980 година великите ползи на соята са били нещо неизвестно и тя била отглеждана единствено за производство на соево масло. После изведнъж започва бясна рекламна кампания в полза на соята – и знаете ли, тази кампания е финансирана от търговците на соя! Най-работещата версия за суперпродукта, лансирана в онези времена, е приносът на соята за здравината на костите, срещу остеопорозата и неприятните симптоми на менопаузата, отбелязва medikforum.ru. После се оказва, че тя има противораково действие и чудодейно ограничава появата на злокачествени заболявания от рода на рак на млечната жлеза, стомаха и простатата. Междувременно Сдружението на американските кариолози започва паралелно изследване и установява след 10-годишни наблюдения, че подобни твърдения не могат да бъдат доказани. И че соята няма никакво влияние върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

За сметка на това соята съдържа токсини, включително фитинова киселина, която потиска способността на организма да усвоява желязото и цинка. Следователно може да се приеме, че соята причинява дефицит на минерали в организма. Освен това тя съдържа изофлавини, които действат аналогично на женския хормон естроген. Неконтролираната употреба на соя може да причини нежелани хормонални ефекти. Така че – внимателно със соята!

www.lekar.bg

Сподели във Фейсбук