Асенова крепост – TVT

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Асенова крепост

Върху самотна скала – където източните склонове на Родопите плавно се спускат към плодородните земи на тракийската низина, се намира Асеновата крепост. Разположена в близост до Асеновград, тя е станала негова емблема и част от герба му. Заради забележителната си архитектура и значение, цитаделата е поставена и в списъка на 100-те национални туристически обекта под № 47 заедно с Бачковския манастир, който също се намира наблизо.

Оцеляла през превратностите на времето, обвеяна от ветрове и легенди, кацналата върху отвесния рид Асеновата крепост и днес стои изправена като страж в предверието на планината. И се радва на заслужено внимание. През 2010 г. инфраструктурата около нея е подобрена значително, крепостта е осветена и пригодена за нарасналото към нея туристическо внимание.

Някога твърдината е имала стратегическа роля за отбраната на българските земи от чужди нашественици.

Асеновата крепост е на повече от 1100 години. Типичен представител на архитектурата на развития феодализъм. Първите писмени сведения за нея са от Устава на Бачковския манастир, където е наречена „укрепеното селище Петрич“. През Средновековието Асеновата крепост претърпява няколко строителни периода. Най-значителен е този от 13-ти век по времето на цар Иван Асен Втори. Надпис над входа на крепостта свидетелства за това.

През вековете крепостта е многократно щурмувана и опожарявана. По разположението на разрушените зидове, археолозите считат, че крепостта се е състояла от 4 части – феодален замък, църковен двор, жилищен квартал и казармени помещения.

Най-голямата забележителност на Асеновата крепост, останала и до наши дни, е църквата „Св. Богородица Петричка“. Тя е двуетажна, кръстокуполна. Предполага се, че е изградена през 12-ти век. Архитектурното изящество, декоративната пластична украса на южната фасада, както и уникалните стенописи, причисляват храма към най-добрите образци на средновековното българско църковно строителство по българските земи.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Средновековните паметници на Станимака” – вълнуващ и любопитен разказ за средновековните паметници на Асеновград и прословутата Асенова крепост.

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията – архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм