Чудните мостове – TVT

14
Добави коментар
yApple

Чудните мостове

Чудните мостове са един от най-впечатляващите скални феномени на България. Наличието им доказва тезата, че страната е с уникална природа. Намират се в Средните Родопи, като до тях води отклонение в дясно от главния път за планинския курорт Пампорово и град Смолян. В списъка на 100-те национални туристически обекта този скален феномен и най-високият връх на Родопите – Голям Перелик (2191 м н.в.) са записани под № 85.

Където и да пътувате в Средните Родопи, ще можете да се наслаждавате на невероятни гледки – високи върхове, заобиколени от китни поляни и вековни гори, дълги ридове, реки и бързеи с кристално чиста вода, небесно сини езера, величествени скални фигури и откоси.

Пътят до Чудните мостове от шосето Асеновград-Смолян минава покрай село Забърдо.

Тази природна забележителност представлява естествени скални мостове, разположени сред борова гора по течението на река Айдарско дере. Предполага се, че са се образували под влиянието на най-различни атмосферни процеси, но най-вече вследствие на земетресение, при което се е срутила пещера. По-големият мост е широк 12-15 метра и е дълъг 96 метра. Вторият мост се намира на около 200 м по-надолу по дерето и е дълъг 60 метра. В близост има изградена хижа, работят и два ресторанта. Оттук тръгва и един от пешеходните маршрути за връх Голям Перелик.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Благословените извори”,който разказва за благословените извори, природата и лечебната вода на родопския курортен град Нареченски бан, разположен в близост до скалния феномен Чудните мостове.

Следете и за рубриките, посветени на 100-те национални туристически обекта и на красиви природни гледки от България, излъчвани в рамките на информационния блок на Телевизия Туризъм „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията – архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм