Затворник съди държавата за 1,5 милиона евро

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Мъж от Монтана, който излежава присъда за грабеж със средна телесна повреда във Врачанския затвор, е завел дело срещу Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ и иска обезщетение от държавата в размер на 1 500 000 евро, съобщи БНР.

Делото е образувано по искова молба на лишения от свобода Валери Петров от Монтана. В момента 56-годишният мъж е част от трета група, килия 205, на врачанския затвор.

Съдия по процеса, по който вече са проведени две заседания във Врачанския административен съд, е Севдалина Василева.

Валери е в затвора от 1981 година с две кратки прекъсвания. В здравното му досие пише, че е болен от хепатит В, който вече е станал хроничен, мозъчен инсулт, остеохондроза, сърдечно заболяване, туберкулоза, херния, ортопедично и венозно заболяване, както и психически отклонения.

За тези болести той обвинява затвора в незаинтересованост и счита, че не е получил достатъчно квалифицирана медицинска помощ.

В досието на Валери Петров има три присъди – за грабеж с убийство, за изнасилване и за грабеж със средна телесна повреда. Въпреки солидния криминален опит обаче Валери има желание да се социализира – посещава училището в затвора, в момента е шестокласник. След 2 години и половина, когато се очаква да напусне пандиза, се очаква тъкмо да е завършил основното си образование.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти