Истината и само истината

21
Добави коментар
mikeramm
mikeramm

Когато пишем своята автобиография или мотивационно писмо, често сме изкушени да преувеличим някои факти, за да се поставим в по-добра светлина, или пък да скрием други, които биха ни злепоставили пред евентуалния работодател. Това може и да донесе някакъв успех в краткосрочен план, но по принцип е лоша стратегия в дългосрочен план, защото истината винаги излиза наяве и ако сме я изкривили и представили по друг начин, късметът ще ни изневери.

В едно проучване, проведено от сайта CareerBuilder.com само 8% от анкетираните са си признали, че са “послъгвали” в CV-то си, докато близо половината от анкетираните HR мениджъри отговарят, че са хващали кандидати в лъжа. Истината е, че HR специалистите са много добри в това отношение и ако не в самото резюме, то на интервюто със сигурност ще успеят да разкрият скритата от вас истина и това директно ще ви лиши от възможността да работите в тяхната компания.

60% от анкетираните работодатели в същото проучване са отговорили, че ако открият измама, дисквалифицират кандидата без да се замислят.

Най-често кандидатите се изкушават да преувеличат отговорностите си и постиженията си, позицията и заплатата си в предишната фирма, или да представят некоректни дати в трудовата си биография, най-често за да маскират празни периоди. Това е грешка, защото още по време на интервюто ще ви бъдат зададени уточняващи въпроси относно естеството на вашата предишна работа, ще ви бъдат поискани подробности за постигнатите успехи и обяснения за неясните периоди от вашата биография. Тогава, ако интервюиращия усети, че се опитвате да го подлъжете, вие ще загубите шансовете си да бъдете назначени там.

Разбира се, послъгването не е само прерогатив на кандидатите. Много често и работодателите обещават прекрасни условия на труд и фантастични възнаграждения, които после се оказват плод на тяхното желание да ви спечелят, отколкото действителна реалност, но с това и те поемат своите рискове един кадърен служител да ги напусне, разочарован от подобна лъжа. За да можете, обаче, да изисквате честно и коректно отношение към себе си, трябва самите вие да бъдете честни и коректни в представянето си. Така че – придържайте се към истината – тя действително ще ви направи свободни.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net:

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.