Зелен чай за отслабване. Мнения и коментари.

1
Добави коментар

Зелен чай за отслабване.  Мнения и коментари.

 Нуждаете ли се от още здравословни причини, за да пиете зелен чай? Освен, че помага срещу сърдечно-съдови заболявания, рак и други болести, едно ново изследване показва, че пиенето на зелен чай може да помогне и в борбата със затлъстяването.

Изследването показва, че хора които са пили по една бутилка чай, подсилен с екстракт от зелен чай, всеки ден в продължение на 3 месеца, за загубили повече килограми от тези, които са пили по едно шише обикновен улунски чай.

Изследователите казват, че резултатите показват, че наличието на вещества в зеления чай известни като катехини, могат да предизвикат загуба на тегло, като стимулират тялото да изгаря калории и да намалява мазнините като начин на здравословно хранене.

 

Тези открития излизат в януарския брой на Американски журнал по клинично хранене.

Зеленият чай: Борба срещу мазнините?

Черният чай, улунският чай и зеленият чай произлизат от едно и също растение – Camellia sinensis. За разлика от другите два вида, обаче, листата на зеления чай не ферментират преди да се обработват на пара и изсушават.

Нова интересна корейска рецепта е зелен чай с царевица или коса от царевица за прекрасен аромат и вкус. Подходяща за боди шейпинг. Царевицата е богата на витамин Е и е добър източник на желязо и когато е смесен със зелен чай увеличава способностите метаболизма и укрепва имунната система.

Повечето чайове съдържат големи количества полифеноли, които са вещества на растителна основа, известни с противораковите и противовирусните си свойства, както и с действието си на антиоксидант.

Само че, зеленият чай е особено богат на полифеноли наречени катехини. Тези вещества също са известни с противовъзпалителните си и противоракови качества, но скорошни изследвания при животни показват, че катехините могат да повлияят и на натрупването на телесни мазнини и на нивата на холестерол.

В това проучване, изследователите следели за ефектите на катехините върху намаляването на телесните мазнини и загубата на тегло при група от 35 мъже японци. Те имали приблизително еднакво тегло, основаващо се на индекса на телесна маса (индикатор за телесните мазнини) и обиколка на талията.

Мъжете били разделени на две групи. В продължение на 3 месеца, първата група пиела шише улунски чай, обогатен с екстракт от зелен чай, съдържащ 690 милиграма катехини, а другата група пиела улунски чай с 22 милиграма катехини.

През този период, всички ядели еднакви закуски и вечери и били инструктирани да контролират приема на калории и мазнини по всяко време, така че като цяло диетите им били подобни.

След 3 месеца, изследването показало, че мъжете, които пиели екстракта от зелен чай, загубили повече килограми (2,4 кг срещу  1,3 кг) и изпитали значително намаляване на индекса на телесна маса, на обиколката на талията и цялостната телесна мазнина.

В допълнение, „лошият” холестерол намалял при хората, кото пиели екстракта от зелен чай.

Съдържанието на катехини варира в зависимост от от количеството зелен чай, което е използвано и от времето за накисване. Като цяло съветите, основани на предишни изследвания, са поне 4 чаши на ден. Хранителни добавки с екстракт от зелен чай също са достъпни.

Изследователите казват, че резултатите индикират по-добро изгаряне на калориите и по-нисък холестерол благодарение на катехините, както и леко намаляване на телесните мазнини.

„Тези резултати предполагат, че катехините допринасят за предотвратяването на различни заболявания свързани с начина на живот, особено затлъстяването”, пише изследователят Томонори Нагао от Лаборатории за изследване на продукти за здравето в Токио, както и неговите колеги.