Майки, деца с увреждания и безработни с помощи за Великден

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Най-много средства в пакета от спешни мерки за подпомагане на най-уязвимите групи от населението, изработен от работна група към Министерството на труда и социалната политика, се предлагат за активни програми и мерки на пазара на труда. Средствата, предложени от работната група, са в размер на 30 617 604 лева. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова на днешното второ заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничесто в рамките на служебния кабинет.

Средствата се насочват към националните програми „От социални помощи към заетост“, „Нова възможност за заетост“, както и за насърчаване на работодателите да наемат безработни над 50-годишна възраст.

10 500 000 лева се предлага да бъдат отделени за „пасивни мерки“ за подпомагане на най-нуждаещите. В този пакет влиза отпускане на еднократна помощ в размер на 65,72 лева за лица и семейства, на които е отказана целева помощ за отопление, заради превишаване на дефиринцирания минимален доход в размер до 10 лева. На същата помощ се предлага да имат право хора, които не са подали молби за еднократна енергийна помощ, но отговарят на това условие и сега ще могат да подадат.

Работната група предлага отпускане на еднократна помощ в размер на 50 лева за деца с трайни увреждания, както и отпускане на средства за финансиране на социалната услуга обществени трапезарии за периода от 1 май до 31 декември 2013 г.

Еднократната помощ в размер на 50 лева за родител, който отглежда у дома дете от 1 до 2 години, да бъде отпускана само при доход под 350 лева на член от семейството. Това поиска министърът на финансите Калин Христов на днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Средствата за тези помощи са част от отпуснатите от правителството 41 млн. лева за най-уязвимите групи.
Финансовият министър отбеляза, че тази помощ за родител, който отглежда дете от 1 до 2 години, определено трябва да бъде отпускана само по критерии за доход на семейството.

„Не може семейство с доказан доход от 3000 – 4000 лева да получава помощ за отглеждането на дете”, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Константинова, която благодари на финсовия министър, че е бил „рамо до рамо с нея” по отношение на отпускането на допълнителните социални помощи.

Финансовият министър Калин Христов отбеляза, че не може да бъде обещан втори транш на средства, тъй като първо трябва да се види развитието на икономиката.
„Развитието на Европа и на България не показва никакви сигнали за това страната ни да отчита успех” – каза той.
„Това, което сме направили, е помощта за най-уязвимите”, коментира Христов. Той обясни, че средства има и чрез съкращаване на издръжката с 2.5 процента на всички министерства, както и пренасочване на 20 млн. лева от инфраструктурните проекти за изграждане на магистрали.
„Тези 20 млн. лева обаче няма да могат да бъдат използвани по инфстратруктурните проекти, което е и причината те да бъдат пренасочени. Ние нищо не спираме и не забавяме”, отбеляза Христов.

Четирите национално представителни работодателски организации внесоха декларация преди заседанието, с която заявяват, че няма да участват в днешната среща на НСТС. Те не са несъгласни и се обявяват против промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Решението им бе съобщено още вчера от шефа на АИКБ Васил Велев.

Работодателските организации ще продължат диалога си със синдикатите, в името на развитието на икономиката, но не можем да се съгласим с потъпкване на Конституцията, допълни Велев. Той отбеляза, че четирите организации създават 90 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната. ”Работодателските организации пълнят кацата с мед, други бъркат в нея, защото организациите създават бюджета”, заяви той.

Синдикатите няма да се откажат от това да се борят за увеличение на минималната работна заплата до края на настоящата 2013 година, заяви шефът на КНСБ Пламен Димитров. Според синдикалиста – минималното месечно възнаграждение трябва да стане минимум 330 – 340 лева. „Синдикатите ще продължаваме да насърчаваме финансовия министър Калин Христов да продължава да търси средства за социални помощи, като те трябва да бъдат насочени към пенсионерите и безработните”, посочи още Димитров и отбеляза, че средства трябва да има и за насърчаване на младежката заетост. По думите му пакетът от спешни социални мерки е изкривен и се опитва да свие ”един голям социален пожар с капкомер”.