Обвиниха Октай Енимехмедов в опит за убийство на Доган

3
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Октай Енимехмедов за опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Досъдебното производство, водено срещу бургазлията, е за хулиганство и за закана за убийство. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана, съобщиха от прокуратурата.

Енимехмедов е обвинен, че на 19 януари тази година при провеждане на Национална конференция на ”ДПС” в НДК е направил опит умишлено да умъртви Ахмед Доган – представител на обществеността, председател на партията при изпълнение на функцията му. Енимехмедов се е опитал три пъти да произведе изстрели с газов пистолет към главата на Доган.

Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Карадайъ, мотивират се от прокуратурата. Изводът за наличие на доказателства за повдигане на обвинение за опит за убийство се основава на заключението на допълнителната комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза.

Съгласно експертното заключение, уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход при две условия, свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането. Смъртоносни наранявания са възможни при изстрел от упор до един сантиметър в областта на черепа – в областта на слепоочието, устата, окото, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош – в сърдечната област.

За престъпление по чл. 116 ал.1 НК – за убийство на длъжностно лице, на представител на обществеността, както и на военно лице при или по повод изпълнение на службата или функцията му, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Припомняме, че само преди два дни стана известно, че Инициативен комитет в Бургас издига Енимехмедов за независим депутат. На 1 април РИК в Бургас регистрира комитета от седем души, който трябва да издигне кандидатурата на Октай. За целта до 9 април е нужно да се съберат 5 000 подписа и внесен депозит 10 хил. лева.