Религия, мистика и окултизъм

5
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Теософията търси езотеричното и в християнството. И в трите му разклонения – православието, католицизма и протестанството не се позволява да се мисли, че има някакви окултни знания в Учението на Христос, но такива знания първите християни са ползвали, знаели са и за елевзийските, и за египетските мистерии.
Когато ученикът е готов, великият йерофант му казва: “Иди да прилагаш учението! Дотук е твоето обучение.” Такива са мистериалните етапи. Затова Иисус чува и повелението: Иди в пустинята на изкушенията, за да победиш хляба, чудото и властта! И Той показва как може да се побеждава! Това безспорно са мистерии.

Съществуват Иисусови мистерии, които се състоят в посвещения, имащи и практическа стойност. Евреите са кръщавали с кръв и обрязване, сега се кръщава така, както е кръстен Христос – с вода и огън, т.е. с астрална енергия и Светия Дух.

Христос нарича нашето тяло храм, обиталище на Духа Господен. Затова има необходимост то да бъде усъвършенствано. Това са йерархии, през трябва да се мине: от физическото, етерното, астралното, менталното до каузалното, будовото и духовното тяло. Ако вие не осветите материята тук, на Земята, не можете да присъствате във висшите полета. Според окултните правила, когато тялото е чисто, нито магия го лови, нито “дяволи” му гостуват, нито някой може да го обиди. И колкото повече работим във физическото поле, толкова повече приближаваме по-висшите полета. Буден бог у човека – така теософията осъществява идеята за практически мистицизъм!

Първата цел на Теософското общество е да се признае първичното единство на човеците, духовното им братство – че всички души са от Бога. Ето защо теософите говорят за мирово братство. Къде си принадлежал, дали си християнин, будист, мохамеданин, това не е важно – когато поискаш, можеш да влезеш в тяхното общество, защото душите имат духовно родство. Няма никакво значение дали си мъж или жена, семеен или не. Тези роли имат за задача да създават определени опитности. Принципът Мъж е рационалното начало, волевата градация – да се руши и изгражда; принципът Жена е огнището (весталското начало в митологиите), да се сгръща и кърми, да се приласкава и извисява. Определена опитност носят и расовите различия. А само придобитият опит води до истината, до мъдростта за Бога.