Северна Корея удря САЩ с ядрено оръжие

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Армията на Северна Корея съобщи, че е получила окончателно одобрение за нанасяне на „безмилостни” военни удари по САЩ, включващи вероятното използване на „авангардни” ядрени оръжия.

В изявление, разпространено от КЦТА и цитирано от АФП, Генералният щаб на Корейската народна партия съобщава, че официално информира Вашингтон, че дръзките заплахи на САЩ ще бъдат „смазани от авангардните малки, леки и разнообразни средства за ядрен удар”.

„Безмилостната операция на нашите революционни въоръжени сили в тази насока бяха окончателно проучени и ратифицирани. Моментът на взрива наближава бързо”, пише в съобщението, в което се допълва, че войната на Корейския полуостров може да започне „днес или утре”.

Часове по-рано САЩ изпратиха към полуострова два кораба за противоракетна защита, а Пхенян затвори съвместната икономическа зона на границата с Юга.

В 250-те предприятия в свободната икономическа зона Кесон се изработват масови стоки за бита за Северна Корея. Там работят над 52 хиляди севернокорейски работници и 860 южнокорейски специалисти. Правителството в Сеул предупреди, че ще гарантира тяхната сигурност, ако се наложи.

„Твърдо предупреждавам Северна Корея да се въздържа в действията си. Искам също така да отбележа, че сме в пълна бойна готовност, така че нека гражданите на Южна Корея да не се притесняват за сигурността си”, коментира Ким Кван Джим . министър на отбраната на Южна Корея.

По-късно на всичките южнокорейски граждани бе позволено да напуснат зоната и да се върнат на своя земя. „Това ще затрудни отношенията между двете Кореи, а също така застрашава и моя бизнес. Обезпокоен съм за развитието на нещата, които ще се влошат и после ще бъде много трудно да се възстановят”, коменитра Ли юн Хьон, управител на текстилна фабрика

В северната част на полуострова режимът организира серия от антиамерикански митинги. Вашингтон от своя страна призова Китай и Русия да упражнят своето влияние над властите в Пхенян, за да се сложи край на опасната ескалация на напрежението на полуострова.