Сач и тажин – каква е разликата

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Сачът и тажинът са глинени съдове, предназначени за приготвяне на месни и зеленчукови ястия. В тях могат да бъдат приготвяни дори някои видове десерти.

Но между двата вида глинени съдове има съществени разлики. Те променят изцяло вкуса на ястията, които се готвят в тях, затова не може да става въпрос за прилика във вкуса на двата вида ястия.

Сачът е плосък глинен съд, който би могъл да бъде оприличен на тиган за палачинки, но без дръжки. На този глинен съд, който е като плоча, могат да се запържат продукти, без да се използва мазнина.

Можете да си купите сач от много магазини и пазари, той се предлага на много места. Не забравяйте освен самия сач да купите и специална желязна стойка, иначе трудно ще можете да го сервирате.

За да може на сача да се пържи без мазнина, самата съдинка трябва да бъде подготвена преди процеса на приготвяне на ястието.

Това става още в момента, в който я купите. Сачът се пълни с мазнина и се слага на котлона, за да може на бавен огън да поеме малко по малко цялата мазнина. Това ще отнеме доста часове, но резултатът си струва.

Тажинът прилича на сача само по това, че долната му част прилича на сач – тя е от глина, плоска е и в нея се приготвят различни продукти.

Разликата е там, че тажинът има много висок конусовиден капак. Благодарение на този капак продуктите се задушават много равномерно и вкусът им става невероятен. За разлика от тажина, сачът няма капак.

Месото, приготвено в тажин, става много сочно и крехко. Ястията, приготвени в тажин, са характерни за ароматната мароканска кухня и се наричат тажин.

Това име за ястията, приготвени в тажин, е прието, тъй като всяко едно от тях има прекалено трудно за изговаряне наименование. Затова ястията, приготвени в тажин, съответно се наричат тажин със зеленчуци, тажин с ориз и т.н.

Благодарение на необикновената форма на капака – той е много висок, парата се изкачва нагоре, а след това се връща обратно в ястието. Така се икономисва вода и максимално се концентрират вкусовете и ароматите на продуктите.