С чии глас говори кучето Дъг от „В Небето”?

23
Добави коментар
stela1010
stela1010

Един от най-често задаваните въпроси в специализираните форуми и блогове за анимация бе: „С чии глас говори кучето Дъг от „В Небето?”. На тази загадка не може да ни отговори дори филмовата енциклопедия IMDb. Обновеният сайт на филма обаче хвърли светлина по този въпрос. От студиото Pixar имат навика да дават ключови роли на свои служители. Те не ценят звездните имена, с които се рекламират останалите анимационни филми.

Не веднъж централни роли са получавали аниматори или режисьори. Такъв е и случаят с Дъг. Говорещото куче използва гласа на Боб Петерсън, един от най-важните членове на семейството на Pixar. Той е работил като аниматор по „Играта на играчките 1 и 2” и „A Bug’s Life”. Помагал е в писането на сценария за „Търсенето на Немо”, „Рататуи” и „В Небето”. Сега дори се изявява като помощник режисьор в новата въздушна история.

Петерсън е озвучавал и други незабравими герои във филми на Pixar. Той бе мънкащият дядо, който играеше шах срещу себе си в краткия филм „Играта на Джери”. По-късно се изяви като Роз, надзирателката във фабриката за писъци, от „Таласъми ООД”, а след това дари гласа си на учителя Рей в „Търсенето на Немо”.