Пожарникари от България и Румъния в съвместно обучение

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

В рамките на една седмица служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и румънските им колеги участваха в съвместно учебно занятие за общи действия при възникването на извънредни ситуации по поречието на река Дунав. Това бе втората среща от Дейност 12 на Стратегическия проект „RISK” по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Домакин на командно-щабното занятие бе Белоградчик.

Различни по сила и въздействие изпитания трябваше да преодоляват в рамките на пет дни българските и румънските пожарникари и спасители. Учебната седмица започна с наводнение в центъра на Никопол и селата Черквица и Мусалево. Спасителните екипи успешно успяха да евакуират населението в района и да извършат нужните дейности по отводняване на жилищни постройки. Второто предизвикателство, което трябваше да преодолеят съвместните българо-румънски екипи, бе пожар на танкер-превозващ газьол.

Два дни след първите две бедствия, в рамките на прогресивно нарастващата учебна ситуация, в района на Стражациа „възникна” силно земетресение с магнитут над 6 по Рихтер. В резултат бяха „регистрирани” огромни инфраструктурни разрушения в Свищов и неконтролируем пожар в района на петролна база Сомовит. Според учебния сценарий стотици хора останаха затрупани под срутените сгради, а в десетки промишлени предприятия възникнаха последващи химически аварии и пожари.

В рамките на четвъртия учебен ден възникна железопътна катастрофа в района на Калафат между пътнически и товарен влак. Последвалият пожар в цистерни, превозващи серовъглерод блокира 120 пътници между двете превозни средства. По същото време съвместните българо-румънски екипи трябваше да овладеят и голям горски пожар край Силистра. Въображаемата огнена стихия заплашваше да унищожи селата Кайнарджа, Голеш и Краново, а животът на 4000 души бе поставен в риск.

Разиграването на тези учебни ситуации позволи на експертите от двете страни да оценят в реално време как се прилагат разбротените съвместни оперативни процедури за действие при извънредни ситуации, засягащи територията и на двете страни. Командно-щабното занятие показа на практика и как функционират комуникационните и логистичните връзки между оперативните звена на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и Генералния инспекторат за извънредни ситуации.

Домакин на следващата среща през май ще бъде румънският окръг Олт. На нея ще бъдат разиграни допълнителни учебни ситуации.

Припомняме, че стратегическият проект „Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав” предвижда крайдунавските области от България и Румъния да получат съвременна пожарна техника и оборудване. В рамките на проекта вече бе изготвен общ речник на оперативните термини, в който са включени обяснения на специалната терминология на български, румънски и английски езици. Успешно бяха разработени общи оперативни процедури, които ще помогнат на огнеборците от двете страни на границата да реагират по-бързо при съвместни операции и ще повишат ефективността на общите им действия при възникването на мащабни кризисни ситуации. Партньори по проекта са румънските окръзи Констанца, Телеорман, Гюргево, Калараш, Олт, Долж и Мехидинц и Областни управления „Пожарна безопасност и защита населението” в градовете Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Силистра и Русе. 

loading…