Вечерница – ароматът на нощта

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Кое цвете наричаме вечерница и с какво е заслужило звучното си име? Как да си отгледате вечерница и защо някои хора го свързват с аромата на нощта в топлите летни нощи?

Вечерница е красиво цвете, което сигурно сте срещали в градините на любители градинари. С напредването на деня и падането на нощта ароматът на цветето се усилва, затова хората са го кръстили по този начин. Първоначално се е появила на територията на Азия и Източна Европа, но с времето било пренесено и по други земи, затова днес може да бъде открито в цял свят.

Вечерницата цъфти от май до август в пъстри цветове – лилаво, виолетово, розово, бяло. На височина достига средно до метър. Подходяща е за лехи, може да се сади и покрай бордюри на пътеки. Растението е ценено и заради лечебните свойство, които притежава, а от семената му се извлича масло, от което се приготвя сапун.

Какви грижи трябва да полагате за отглеждането на вечерница?

Вечерницата е издържливо цвете, но и то като всяко растение има известни изисквания, за да расте здраво и ароматно.

Почва. Вечерницата предпочита рохкава, плодородна почва, която задължително трябва да е добре дренирана.

Поливане. Полива се умерено, като в по-горещите дни може малко да увеличите „дозата“.

Светлина. Вечерницата понася леко сенчести места, но се чувства по-добре на слънце.

Сеитба и размножаване. Вечерница може да си посадите и от семе, но повечето градинари предпочитат да си го купят като разсад от магазина, защото растението цъфти едва на втората година след като е било посадено. Ако все пак сте решили да отгледате вечерница от семе, започне през ранна пролет или в началото на есента. Есента е и времето, когато може да пресадите цветето в по-голяма саксия. Що се отнася до размножаването – най-често става чрез семена, но може и чрез резници.

Насекоми. Имайте предвид, че вечерницата привлича пеперудите и често се превръща в дом на някои специфични видове, докато още са на етап гъсеница. Трябва обаче да се оглеждате и за вредители, защото ароматът на вечерницата привлича не само хората, но и насекомите.

 

05.04.02013/ Христина Спасова