Всичко Интересно: Мистериите на Хухла: Подземен град в Родопи

6
Добави коментар
F27
F27

Подземен град лежи в подножието на ивайловградското село Хухла. Входът към лабиринта се пази в строга тайна и по думите на хората ще бъде разкрит, когато „дочакаме по-добри времена“.

Селото е уникален археологически комплекс и е известно със своите мистерии.

От хълма „Свети Илия“ се открива широк хоризонт към Гърция и Турция. Предимство, забелязано още от древните траки 12 века преди Христа, които правят тук свое светилище. Мястото е уникално и с доказаните аномалии в магнитното поле.

Според малцината пазители на тайната България все още не е готова за богатствата на това място. Те обещават да разкрият лабиринта от тунели и водопади, едва когато премине ерата на псевдоархеологията.

На върха на хълма има останки от стар кладенец с лечебна сила, позната от дълбока древност по цял свят.

Пресъхването на чудотворния кладенец се свързва с древна легенда. Всяка година тук идвал елен, който сам се предлагал да бъде пренесен в жертва. Една година еленът закъснял. Последвало мощно земетресение и кладенецът пресъхнал.

Подземните лабиринти се свързват с времето, когато поминък на хората тук е било въглищарството и добива на злато, извършван по технология, непозната и до днес.

Друго мистериозно място е водопад на около 400 метра под върха „Свети Илия“. Твърди се, че от неговите основи тръгва тунел, който води до подземния град под селото.