Хидроизолация на баня

5
Добави коментар

Всяко жилище има баня, а всички знаем, че банята е подложена на постоянното влияние на водата. Обикновено баните се облицоват и декорират с фаянсови плочки. Тъй като плочките сами за себе си са твърда и непромукаема материя, те създават в много хора илюзията за пълна защита от проникване на влага зад тях.

Това, за съжаление, съвсем не е така. Поставянето на хидроизолация под плочките е силно препоръчително. Поставянето на добра хидроизолация, пести сериозни разходи в дългосрочен план, също така време, усилия и неприятности..

Проникването на влага зад плочките води до проблеми. Общите стени на банята и другите помещения в дома ви могат да се пропият с влага, а това е предпоставка за появата на мухъл и плесен. Появява се лоша миризма и петна. Покритията на стените, таваните и подовите настилки се разрушават вследствие на влагата.

Уязвимото място на плочките е разстоянието между тях – фугата. Направена с подходящи материали, вероятността тя да пропусне вода е нищожна. Но след време може да се появят малки пукнатини. Тези пукнатини са незабележими с просто око, но за водните пари и за влагата те са напълно проходими.

Запомнете, че дори и да работите с висококачествени материали, най-важното нещо в една баня е тя да бъде правилно хидроизолирана – това е вашата застраховка.

Важно е, преди да преминете към лепенето на плочки, да поставите хидроизолация на пода и на стените. Необходимостта от нея е неоспорима. На пазара се предлагат материали, които улесняват поставянето ѝ и подпомагат водонепропускаемостта ѝ. При избора на материали за хидроизолация е добре да обърнете внимание на това, материалът да се поставя и обработва лесно. Обърнете внимание и на времето за съхнене, защото това може да обърка плановете ви за домашен ремонт. Повечето хидроизолации за баня изискват около 3 дни за пълно изсъхване, преди да може да поставите следващия материл отгоре.

Въпросът дали да се прави хидроизолация на банята е ненужен. Нужен е въпросът как да се направи и какви материали да се използват.

Още за хидроизолацията може да четете на hidroizolacii.tumblr.com

< Предишна

Следваща >