Щитовидна жлеза

10
Добави коментар
kozmo
kozmo

Напоследък страдате от честа умора или безпричинна раздразнителност, рязко променяте теглото си, а не спазвате диети или не сте повишили активността на движението си, жените забелязват колебания в календара на месечния си цикъл. Замисляли ли сте на какво точно се дължат тези отклонения? Досещате ли се, че виновник за всичко това могат да бъдат нарушения в дейността на щитовидната жлеза. Практиката доказва, че при много хора подобни нарушения се откриват случайно, когато се търсят причините за други заболявания. Нямаме навик да ходим при ендокринолог, но това е груба грешка.
От жлезите с вътрешна секреция (ендокринни жлези) щитовидната жлеза е най-голямата. Тя има два дяла-ляв и десен, свързани помежду си с тесен провлак. Намира се в близост до важни органи, като трахеята, гълтача, отзад до хранопровода, сънната артерия и в страни на вътрешната яремна вена. Ако жлезата е увеличена, е възможно да окаже натиск върху тези органи.
Щитовидната жлеза е важна за образуването на хормони, които осигуряват жизнената дейност на всички органи и системи в човешкото тяло.
Особено важна е правилната й дейност за жените, в чийто живот настъпват хормонални промени в пубертета, при бременност, раждане и в периода на менопаузата
Ако установите, че кожата ви става свръхчувствителна и суха, не е еластична, ноктите изведнъж стават чупливи и се цепят, косата губи блясъка си, изтънява и се къса, сетете се за посещение ендокринолог. Всичко това може да е резултат от недостиг на витамини поради неправилно хранене, но  може и да е  наличие на хипотиреоидизъм – понижена функция на щитовидната жлеза.
Станали сте много изнервени и агресивни, слабеете въпреки доброто хранене, изпотявате се дори при ниски температури, безпричинно имате повишена телесна температура – пак си спомнете за ендокринолога, защото  това би могло да е резултат от повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм).
Оглеждайте се периодично за леките подутини в областта на шията, който подсказват заболявания на щитовидната жлеза. Не се паникьосвайте, разбира се, просто бъдете бдителни.
Ранната диагностика на хипотиреоидизъм е много важна при бременни жени, но тъй като те често посещават консултации, от тях се иска да съобщят за някои неразположения, а лекарите ще преценят ситуацията. Не премълчавайте това, което ви е направило впечатление, когато сте доловили сигнал от тялото си. По-добре да ви помислят за глезла или маниачка на тема здраве, отколкото да не сигнализирате за проблем. Важно е да се износи и да се роди здраво дете от здрава майка.