В търсене на мотивацията

1
Добави коментар
Starlight
Starlight

Как да открием своята вътрешна мотивация, какви начини има за това? Дали наистина е по-добре врабче в ръката, отколкото ястреб в небето? Защо да не се опитаме да бъдем нещо повече? Желанието да по-добър живот е един добър и доста често срещан мотив. На него се основават безброй изписани трудове, провеждани курсове и обучения.

Развитието е в основата на постигането на дадена цел. Ако вчера си бил цял ден у дома, а днес си излязъл навън и си комуникирал с множество хора, в частност привлекателни жени, утре вероятно някоя от тях ще те потърси по някаква причина. Ето това развитие върти света ни.

Врабчето е нашата вътрешна съпротива спрямо развитието. Подкрепяйки статуквото се лишаваме от промяна. Не се запознаваме с нови хора, не получаваме положителна или отрицателна обратна връзка, оставаме сами. Мотивацията е излишна при достатъчно добро първоначално желание, разбира се. 

Ако под мотивация разбираме да си наложим извършване на нещо, което не ни се иска особено, какво е вашето положение?

Налага ли ви се за се мотивирате? Колко често? Това налагане е свързано с вътрешна борба, а оттам и с разход на психическа енергия. Ако има липса на желание, дали това не се дължи на страх?

За да разграничим действителното нежелание от страха трябва да пробваме. Това е най-лесният и практичен начин. В единия случай ще се убедим, че нещо наистина не ни харесва, а в другия ще усетим познатия ни естествено заложен страх.

Мотивацията бива положителна – стремеж към постигане на по-добро, и отрицателна  – стремеж за избавление. Практиката е доказала, че вторият вид е много по-мощен. А ако не ни е толкова зле защо да си правим труда да променяме нещо изобщо? Тук идва необходимостта сами да си създадем достатъчно силен мотив за нещо и да елиминираме всички възможни начини за „бягство” от постигане на целта.

Съществуват четири начина за мотивация: –    Усилено да се самоизтласкваш по пътя на своята цел. Това е сравнително бавен път, свързан с приемане на решения и плавно постигане на желания резултат. –    Радикална промяна на собственото състояние. Това е рязък преход, който обаче не е дълготраен и дотолкова добре контролиран. –    Самоубеждение – внушаване на нова идея за себе си, малко по малко възприемайки я за чиста истина. –    Вживяване в целта. Това е най-ефективният метод, тъй като изключва насилственото налагане на някаква идея. Приемайки своята цел, ние ставаме едно цяло с нея и я постигаме с лекота. Без вътрешна борба и разход на енергия.

Автор: Сергей Гринглаз

Хареса ли ти статията? Ако е така – сподели я с другите, натискайки бутона по-надолу!