Въглехидратите в храната | Здравна тема

24
Добави коментар

  Главните източници на въглехидрати са захарта, хлябът, нишестето и тестените продукти.
Въглехидратите биват два вида: полизахариди (нишесте от гликоген) и монозахариди или прости захари (глюкоза, фруктоза, галактоза). Обикновената захар, медът и други представляват  дизахариди. Под влияние на слюнчения фермент и фирмента на задстомашната жлеза сложните въглехидрати, каквото е нишестето, се разпадат до прости захари (глюкоза, левулоза и галактоза), които се всмукват през чревната стена и чрез кръвта и лимфата се отнасят във всички тъкани и органи.

  Глюкозата е „гориво“ на организма. Захарите представляват най-добрият „горивен“ материал и бърз източник за енергия. Затова винаги при голямо физическо напрежение, състезания, изкачване на планина, туризъм и пр. е необходимо организмът да се „зарежда“ с повече въглехидрати. По-голямата част от въглехидратите трябва да се вземат под формата на нишесте, каквото има хляба, или под формата на плодова захар, каквато съдържа  в зеленчуците и плодовете, защото чистата захар и глюкозата се всмукват веднага от червата и проникват в кръвта, където тяхното ниво се повишава много. Това голямо повишение на кръвната захар понякога дава неприятно усещане на горещина. В организма излишното количество въглехидрати се превръща в животинско нишесте – гликоген, който се отлага в черния дроб и мускулите и служи като бърз източник на енергия.
  Необходимо количество въглехидрати дневно за възрастни се колебае между 400 и 500 г (за стари хора 300 – 400 г; при голямо физическо натоварване, спортно състезание, тежък физически труд – до 800 г и повече).
  Прекомерната употреба на захари може да води до развитие на атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване и някои други заболявания. Захарта е полезна храна и се използува от всички, обаче трябва да се има предвид, че безконтролно голяма консумация става вредна за организма. Дневната консумация на чистата захар не трябва да надвишава 50-60 г. По-полезно е въглехидратите да се получават като полизахариди чрез хляба, картофите, плодовете и други храни, тъй като разпадът на полизахаридите в червата става бавно и притокът на монозахариди в кръвта е равномерен.